film
 
Polish Cinema for Beginners: Jańcio Wodnik
Johnny Waterman
reż. Jan Jakub Kolski / Polska 1994 / 101’
guest / gość: Grażyna Błęcka-Kolska
Seanse - kup bilet:
07 sty
Polish Cinema for Beginners

Obsada

Franciszek Pieczka, Grażyna Błęcka-Kolska, Bogusław Linda

Opis filmu

Ballada, w której magia miesza się z realizmem. Jańcio (wielka rola Franciszka Pieczki) to poczciwy wiejski filozof, kochający życie oraz swoją młodą żonę Weronkę. Mieszka w małej wiosce, na którą wędrowny dziad rzucił klątwę. Pewnego dnia Jańcio odkrywa, że został obdarzony mocą czynienia cudów. Zostawia swoją ciężarną żonę i rusza w świat, by uzdrawiać ludzi. Niedługo później zmienia się nie do poznania. Jeden z najważniejszych i najbardziej oryginalnych polskich filmów z lat 90.


A ballad in which realism is mixed with magic. Johnnie (played by Franciszek Pieczka) is a good-hearted philosopher, who loves life and his young wife Weronika. He lives in a small village that has been cursed by a wayfarer. One day Johnnie discovers that he has magic powers. He abandons his pregnant wife and sets off to the world in order to heal people. Soon after he changes beyond recognition. One of the most important and original Polish films from the 90’s.

Informacje o reżyserze

Jan Jakub Kolski

Jan Jakub Kolski

Urodzony w 1956 r., drogę do reżyserii filmowej odbył przez pracę w regionalnej telewizji i studia operatorskie w Łodzi. Twórca wielu filmów oświatowych, dokumentalnych i reportaży, w kinie fabularnym debiutował w 1990 r. filmem Pogrzeb kartofla. Za filmy realizowane konsekwentnym, autorskim stylem, nazywanym od nazwiska reżysera kolskim, zdobył szereg nagród, m.in. w Gdyni, Łagowie, Moskwie.

Wybrana filmografia:

1990 Pogrzeb kartofla / Burial of a Potato

1993 Jańcio Wodnik / Johnnie Waterman

1999 Historia kina w Popielawach / History of Cinema in Popielawy

2006 Jasminum

2009 Afonia i pszczoły / Happy Aphonya


Jan Jakub Kolski

Born in 1956, his way to film directing led him through employment at a regional TV station and cinematography studies in Łódź. As the creator of dozens of educational films, documentaries and reportages, he debuted in feature cinema in 1990 with his film Burial of a Potato. For his films of a consistent original style, named after him 'the kolski style', the director was awarded in Gdynia, Łagów, Moscow and at many other festivals.

Selected filmography:

1990 Burial of a Potato

1993 Johnnie Waterman

1999 History of Cinema in Popielawy

2006 Jasminum

2009 Happy Aphonya

stopka

Drodzy Widzowie!

W trosce o Wasze zdrowie i bezpieczeństwo przedłużamy zamknięcie Kina Nowe Horyzonty do odwołania. Wszystkie pokazy i wydarzenia specjalne zaplanowane na ten czas zostaną w miarę możliwości przeniesione na przyszłość, o wszelkich zmianach będziemy informować na bieżąco. Więcej szczegółów (w tym związanych ze zwrotami biletów) można znaleźć tutaj. Przepraszamy za wszelkie niedogodności!

rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.