repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 21 stycznia 2016.

80 milionów

reż. Waldemar Krzystek

czas: 102’
produkcja: Polska 2011
obsada: Filip Bobek, Marcin Bosak, Wojciech Solarz

Film inspirowany prawdziwymi wydarzeniami. 10 dni przed wprowadzeniem stanu wojennego działacze wrocławskiej Solidarności próbują wypłacić z banku 80 milionów złotych zanim Służby Bezpieczeństwa zablokują konta opozycjonistów. Bohaterowie filmu Maks, Janek, Władek, Piotrek i Staszek nie cofną się przed niczym, aby zburzyć komunistyczny system. Niepowtarzalna okazja, by zobaczyć historię Wrocławia na dużym ekranie i porozmawiać z jego reżyserem.

Waldemar Krzystek

Urodzony w 1953 roku. Ukończył polonistykę na Uniwersytecie Wrocławskim i reżyserię filmową na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. W 1986 roku nakręcił swój pełnometrażowy debiut W zawieszeniu. W swoich filmach często opowiada historie, których akcja rozgrywa się w rodzinnej Legnicy lub w innych rejonach Dolnego Śląska. Za jeden z nich – zrealizowaną w 2008 roku Małą Moskwę – otrzymał Złote Lwy dla najlepszego polskiego filmu fabularnego na festiwalu w Gdyni.

Wybrana filmografia

1984 Powinowactwo / Kinship (TV)

1986 W zawieszeniu / Suspended

1992 Zwolnieni z życia / Dismissed From Life

2008 Mała Moskwa / Little Moscow

2011 80 milionów / 80 Million

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!