repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 30 października 2014.

Ida

reż. Paweł Pawlikowski

czas: 80’
produkcja: Poland, Denmark, UK 2013
obsada: Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Dawid Ogrodnik, Joanna Kulig, Adam Szyszkowski, Jerzy Trela
nagrody: 38. Gdynia Film Festival 2013 - best film, best actress (Agata Kulesza), Toronto IFF 2013 - FIPRESCI Award
polski dystrybutor: Solopan

Guest: Błażej Hrapkowicz

Poland in the 60s. Ida, a young nun, meets her aunt Wanda, about whom she had never heard before. Together they embark on a journey, discovering the history of their family and their own identity. One of the most important European productions of the past year, winner of festivals in Toronto, London and Gdynia. Polish candidate for an Oscar in 2014.

Our guest speaker is going to be Błażej Hrapkowicz, a film critic, who will explain the historical context of the film and talk about its Polish and international success.

Gość: Błażej Hrapkowicz

Polska, lata 60. Młoda zakonnica Ida poznaje ciotkę Wandę, o której istnieniu wcześniej nie widziała. Razem wyruszą w podróż, odkrywając historię rodziny i własną tożsamości. Jeden z najważniejszych europejskich filmów zeszłego roku, nagradzany na festiwalach w Toronto, Londynie i Gdyni. Tegoroczny polski kandydat do Oscara.

Gościem pokazu będzie krytyk filmowy Błażej Hrapkowicz, który przybliży kontekst historyczny filmu i opowie o polskim i międzynarodowym sukcesie filmu.

Paweł Pawlikowski

Urodził się w 1957 roku w Warszawie, reżyser i scenarzysta filmowy. W 1971 roku wyjechał wraz z matką do Wielkiej Brytanii. Uczęszczał do katolickiej szkoły. Studiował filozofię i literaturę w Londynie i Oksfordzie. Od 1986 roku był na stażu w BBC i zaczął realizować filmy dokumentalne. Po serii dokumentów m.in. o wojnie w Bośni zadebiutował filmem fabularnym Ostatnie wyjście (2000), który został nagrodzony BAFTĄ dla obiecującego, brytyjskiego twórcy. W 2004 roku nakręcił Lato miłości na podstawie książki Helen Cross. Jego ostatni film Ida to pierwszy polski film nagrodzony Oscarem w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny.

Filmografia

1992 Serbian Epics (TV, doc.)

1998 Korespondent / The Stringer

2000 Ostatnie wyjście / Last Resort

2004 Lato miłości / My Summer of Love

2011 Kobieta z piątej dzielnicy / La femme du Vème / The Woman in the Fifth

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!