O kinie
 
Poznaj Nowe Bistro

Lunch, spotkanie, relaks w Kinie Nowe Horyzonty.

Dobry gust w doborze filmów, dobry smak w kinowym bistro: to znaki charakterystyczne wrocławskiego Kina Nowe Horyzonty. Nie chcemy jednak stać w miejscu, dlatego zapraszamy do degustacji odświeżonego menu (od 13 maja 2019).

Nowe menu

Wszystkie produkty, które trafiają do bistro, pochodzą z zaufanych, sprawdzonych źródeł. Przygotowując nowe menu, kierujemy się zasadą "zero tolerancji": żadnych polepszaczy, żadnych składników niewiadomego pochodzenia. W nowym, autorskim menu królują dobry smakprawda, czyli gwarancja sprawdzonego składu, i sezonowe produkty - a wszystko to połączone pod hasłem prostoty (choć przyprawionej nutą kontrolowanego szaleństwa, w ramach którego połączymy ze sobą pozornie niedopasowane składniki). Uważnie wsłuchujemy się w głos natury: pory roku podpowiedzą, z których produktów najlepiej skorzystać.

Zmiany na stole

- wszystkie dania podajemy na porcelanowych talerzach, wprowadzamy sztućce wielokrotnego użytku, 
- plastikowe opakowania na wynos zastępujemy produktami z papieru i drewna (opakowanie na wynos w cenie 1 zł),
- wprowadzamy rurki do napojów wykonane z obierek z jabłek.

Współpraca z Michałem Czekajło i Browarem Stu Mostów

Menu Nowego Bistro zostało przygotowane we współpracy z Michałem Czekajło, jednym z najlepszych wrocławskich kucharzy młodego pokolenia, na co dzień Szefem Kuchni w Browarze Stu Mostów i w Concepcie Stu Mostów. Czekajło może pochwalić się bogatym CV: jest współtwórcą fundacji Food Think Tank, pisał dla renomowanych czasopism kulinarnych (np. KUKBUK), brał także udział w programie telewizyjnym Top Chef. Doświadczenie zdobywał m.in. w słynnej restauracji Arzak w San Sebastian, gdzie promował nowoczesną kuchnię polską w ramach Europejskiej Stolicy Kultury.

Menu

miska* | 18 zł

- warzywa korzeniowe | melasa warzywna | szpinak | musztardowy vinegrette | orzechy

- kluski leniwe | sos pieczarkowy | ser | szczypior

- klopsy chlebowe | mielony twaróg | sos z zakwasu żytniego | świeży majeranek

- blanszowany brokuł | beszamel musztardowy | ser | tarty brokuł z cytryną

talerz* | 18 zł

- placek warzywny | roszponka | szpinak | sos miodowo-musztardowy lub pietruszkowy

- placek mięsny | roszponka | szpinak | sos miodowo-musztardowy | lub pietruszkowy 

kanapka | 14 zł

- chleb żytni | szynka | twaróg | ketchup z marchewki | sałata masłowa

- chleb żytni | hummus | sałata masłowa

- chleb wiejski | pasta jajeczna | piłkowana rzodkiew | sałata masłowa

dodatkowo

- ryż | mleko kokosowe | mango i jabłko w syropie 
porcja mała: 10 zł 
porcja duża: 12 zł

- bajgiel | szarpana wieprzowina | kandyzowana kapusta | sałata masłowa | 14 zł

- kulki z kaszy gryczanej | ser | sos mango | mielony twaróg | ketchup z marchewki 
mała porcja: 12 zł 
duża porcja: 15 zł 

- polski ramen | 8 zł + dodatki (każdy za 3 zł) | tofu | kluski | rzodkiew | wieprzowina

*do każdego talerza i miski - jabłko gratis

20. urodziny Ale kino: Mary Shelley 
20. urodziny Ale kino+
Haifaa Al-Mansur, Wielka Brytania, Luksemburg, USA, Irlandia 2017
Anna 
Luc Besson, Francja 2019
Annabelle wraca do domu 
Gary Dauberman, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Diego 
Asif Kapadia, Wielka Brytania 2019
Julieta 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2016
Kobieta idzie na wojnę 
Benedikt Erlingsson, Francja, Islandia, Ukraina 2018
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Lato 
Kiriłł Sieriebriennikow, Rosja, Francja 2018
Rocketman 
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Yesterday 
Danny Boyle, Wielka Brytania 2019
Pamiątki Claire Darling 
Julie Bertuccelli, Francja 2018
Supa Modo (lektor) 
Likarion Wainaina, Niemcy, Kenia 2018
Świadkowie Putina 
Witalij Manski, Litwa, Szwajcaria, Czechy 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.