repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

12 paź / wt

Obywatel Kane

Citizen Kane

reż. Orson Welles

czas: 119’
produkcja: USA 1941
obsada: Orson Welles, Joseph Cotten, Dorothy Comingore, Agnes Moorehead
język: angielski, włoski

Przed filmem wykład "Złota era Hollywood" poprowadzi dr Małgorzata Kozubek

Historia życia bogatego magnata prasowego. Nowatorstwo formy i rozwiązania, z których po dziś dzień korzystają filmowcy, świadczą o tym, że Orson Welles stworzył jeden z najważniejszych filmów w historii kinematografii.

Orson Welles

Urodził się w 1915 roku w Kenosha, zmarł w 1985 roku w Hollywood. Amerykański reżyser, aktor, scenarzysta i producent. W 1938 roku wywołuje w USA panikę Wojną światów - słuchowiskiem radiowym o najeździe Marsjan. Zostaje zaangażowany do Hollywood z gwarancją całkowitej swobody twórczej, czego owocem jest Obywatel Kane. Niestety w kolejnych latach musi toczyć nieustanne boje z producentami i innymi decydentami ingerującymi w jego filmy. Już jego drugie dzieło - Wspaniałość Ambersonów - zostaje skrócone z ponad dwóch godzin do 89 minut. Welles ma też na swoim koncie wiele nieukończonych - z różnych powodów - filmów (m.in. adaptację Don Kichota). Kilkakrotnie ekranizuje Szekspira (Makbet, Otello, Falstaff), przenosi także na ekran Proces Kafki. Laureat nagród na festiwalu w Cannes i, w 1971 roku, Oscara za całokształt twórczości.

Wybrana filmografia

1941 Obywatel Kane / Citizen Kane

1942 Wspaniałość Ambersonów / The Magnificent Ambersons

1947 Dama z Szanghaju / The Lady from Shanghai

1948 Makbet / Macbeth

1952 Otello / Othello

1958 Dotyk zła / Touch of Evil

1962 Proces / Le process / The Trail

1965 Falstaff / Campanadas a medianoche / Chimes at Midnight

1973 F jak fałszerstwo / Vérités et mensonges / About Fakes

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!