repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

18 sty / wt

Pierwsza miłość

reż. Krzysztof Kieślowski

czas: 55’
produkcja: Polska 1974
język: polski

Przed seansem wykład "Odmiany dokumentalizmu " poprowadzi dr Iwona Morozow

17-letnia dziewczyna zachodzi w ciążę. Ona i jej chłopak postanawiają się pobrać i założyć rodzinę. Film jest relacją z dziewięciu miesięcy ich życia, w czasie których pokonują różne problemy życiowe, biurokratyczne i opory środowiskowe. Interesująca obserwacja reakcji społecznych.

Krzysztof Kieślowski

Żył w latach 1941-1996. Studiował na Wydziale Reżyserii PWSTiF w Łodzi. Początkowo specjalizował się w dokumentach, ale z czasem coraz chętniej zwracał się w stronę fikcji. Część jego wczesnych dokonań na tym polu - Spokój czy Amator - wpisała się w nurt Kina Moralnego Niepokoju. W późnym okresie swojej kariery Kieślowski pracował głównie nad szeroko zakrojonymi projektami: cyklem telewizyjnym Dekalog i trylogią Trzy kolory.

Wybrana filmografia

1977 Z punktu widzenia nocnego portiera / From a Night Porter's Point of View (dok., kr.m.)

1979 Amator / Camera Buff

1987 Krótki film o zabijaniu / A Short Film About Killing

1993 Trzy kolory: Niebieski / Trois couleurs: Bleu / Three Colors: Blue

1994 Trzy kolory: Czerwony / Trois couleurs: Rouge / Three Colors: Red

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!