repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

14 gru / wt

Powiększenie

Blow-up

reż. Michelangelo Antonioni

czas: 111’
produkcja: Wielka Brytania, Włochy 1966
obsada: Vanessa Redgrave, Sarah Miles, David Hemmings
język: angielski

Przed seansem wykład "Filmowy modernizm i neomodernizm" poprowadzi prof. Rafał Syska

Młody fotograf nieświadomie uwiecznia swoim aparatem scenę morderstwa. Negatywy i odbitki zdjęć wkrótce znikają z jego studia.

Michelangelo Antonioni

Urodzony w 1912 roku w Ferrarze, zmarł w 2007 roku w Rzymie. Jeden z najważniejszych twórców w historii kina. Od dziecka zdradzał talenty artystyczne, rysował, znakomicie zapowiadał się jako skrzypek. Studiował ekonomię na Uniwersytecie Bolońskim, ale w 1935 roku zaczął publikować recenzje filmowe. W czasie II wojny światowej współpracował m.in. z Roberto Rossellinim i Marcelem Carné, a także uczestniczył w ruchu oporu. W pełnym metrażu debiutował  w 1950 roku filmem Kronika pewnej miłości. Przełomowym dziełem Antonioniego okazała się Przygoda (1960), która ustaliła jego pozycję jako mistrza niedopowiedzenia i poszukiwacza nowych form narracji.

Wybrana filmografia

1955 Przyjaciółki / Le amiche / The Girlfriends

1957 Krzyk / Il grido / The Cry

1960 Przygoda / L'avventura / The Adventure

1961 Noc / La notte / The Night

1962 Zaćmienie / L'eclisse / The Eclipse

1964 Czerwona pustyna / Il deserto rosso / Red Desert

1966 Powiększenie / Blow Up

1970 Zabriskie Point

1974 Zawód: reporter / Professione: reporter / Profession: reporter

1980 Tajemnica Oberwaldu / Il mistero di Oberwald / The Mystery of Oberwald

1982 Identyfikacja kobiety / Identificazione di una donna / Identification of a Woman

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!