repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

20 cze / nd

Pokój 212

Chambre 212

reż. Christophe Honoré

czas: 87’
produkcja: Francja, Belgia, Luksemburg 2019
obsada: Chiara Mastroianni, Benjamin Biolay, Vincent Lacoste

Po dwudziestu latach małżeństwa Maria postanawia odejść. Pewnego wieczoru przenosi się do pokoju 212 w hotelu naprzeciwko domu. Stamtąd ma widok na swoje mieszkanie, męża, małżeństwo. Zastanawia się, czy podjęła słuszne decyzje. Liczne postaci z jej życia mają na ten temat swoje zdanie i chcą je zakomunikować.

Christophe Honoré

Urodził się w 1970 roku w Carhaix we Francji. Reżyser filmowy, scenarzysta, krytyk, pisarz i dramaturg. W 1995 roku przeprowadził się do Paryża, gdzie rozpoczął współpracę z „Cahiers du Cinéma”. Niedługo potem opublikował pierwsze powieści i dramaty. Uznawany jest za kontynuatora Nowej Fali. Nie boi się podejmowania kontrowersyjnych tematów, przekraczania społecznych tabu, np. w jego przeznaczonej dla młodego czytelnika powieści Tout contre Léo, na podstawie której powstał w 2002 roku film telewizyjny, podejmuje tematykę HIV. Z kolei jego film Ma mère (2004) oparty na powieści Georges'a Bataille’a, opisuje kazirodczą relację matki (Isabelle Huppert) i syna (Louis Garrel). Honoré chętnie eksperymetuje z formą filmową, np. jego film Piosenki o miłości (2007), opowiadający o młodych paryżanach, przybiera postać musicalu.

Wybrana filmografia

2000 Nous deux (short)

2002 Tout contre Léo / Close to Leo (TV)

2003 Ma mère / My Mother

2007 Piosenki o miłości / Les chansons dʼamour / Love Songs

2008 Piękna / La Belle personne

2010 Mężczyzna w kąpieli / Homme au bain / Man at Bath

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!