repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

17 lis / wt

Bulwar Zachodzącego Słońca

Sunset Boulevard

reż. Billy Wilder

czas: 110’
produkcja: USA 1950
obsada: William Holden, Gloria Swanson, Erich von Stroheim, Nancy Olson

17 listopada, godz. 17.00
wykład "Gwiazdozbiór i filmowe pałace" poprowadzi dr Robert Dudziński

Gloria Swanson jako Norma Desmond, starzejąca się królowa kina niemego oraz William Holden w roli młodego scenarzysty złapanego w pułapkę szaleństwa, tworzą w  Bulwarze Zachodzącego Słońca jeden z najbardziej wstrząsających filmowych duetów. Wielowymiarową opowieść nagrodzoną trzema statuetkami Oskara przedstawił światu Billy Wilder, którego reżyserska maestria umieściła ten tytuł w czołówce światowej klasyki kina. Od niezapomnianej sekwencji otwierającej aż do nieuchronnie tragicznego finału, film bezlitośnie demaskuje ponure oblicze prawdziwego Hollywood. Wiarygodność tego oryginalnego dzieła podkreślają pojawiające się w epizodach autentyczne gwiazdy tamtej epoki: Erich von Stroheim w roli odkrywcy, byłego męża i wreszcie lokaja Normy, Nancy Olson jako promyk nadziei w bezlitosnym świecie, czy Buster Keaton wypowiadający tu swoją jedyną, ale znamienną kwestię: "Pas".

Billy Wilder

Jeden z najważniejszych reżyserów światowego kina, scenarzysta i producent. Urodził się w Suchej (obecnie: Sucha Beskidzka) w 1906 roku, zmarł w 2002 w Los Angeles. Po ukończeniu szkoły średniej w Wiedniu miał zostać prawnikiem, ale wolał zająć się dziennikarstwem. W Berlinie zaczął pracować jako asystent przy pisaniu scenariuszy do niemych filmów. Po dojściu do władzy Adolfa Hitlera wyemigrował do Paryża, a potem do Stanów Zjednoczonych. Tam również pisał scenariusze. Potem zajął się także reżyserią. W swojej karierze współpracował z największymi gwiazdami filmowymi, takimi jak: Gloria Swanson, Humphrey Bogart, Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Jack Lemmon, Kirk Douglas, Marlena Dietrich, Walter Matthau, Kim Novak czy Dean Martin. Był najczęściej nagradzanym reżyserem złotej ery Hollywood – otrzymał sześć Oscarów, 20 razy był nominowany do tej nagrody, zdobył nagrody na festiwalu w Cannes i w Wenecji.

 

Filmografia

1934 Złe nasienie / Mauvaise graine / Bad Seed

1942 Major i mała / The Major and the Minor

1943 Pięć grobów na drodze do Kairu / Five Graves to Cairo

1944 Podwójne ubezpieczenie / Double Indemnity

1945 Młyny śmierci / Death Mills (dok., kr. m. / doc., short)

1945 Stracony weekend / The Lost Weekend

1948 Cesarski walc / The Emperor Waltz

1948 Sprawy zagraniczne / A Foreign Affair

1950 Bulwar Zachodzącego Słońca / Sunset Blvd.

1951 As w potrzasku / Ace in the Hole

1953 Stalag 17

1954 Sabrina

1955 Słomiany wdowiec / The Seven Year Itch

1957 W duchu St. Louis / The Spirit of St. Louis

1957 Miłość po południu / Love in the Afternoon

1957 Świadek oskarżenia / Witness for the Prosecution

1959 Pół żartem, pół serio / Some Like It Hot

1960 Garsoniera / The Apartment

1961 Raz, dwa, trzy / One, Two, Three

1963 Słodka Irma / Irma la Douce

1964 Pocałuj mnie, głuptasie / Kiss Me, Stupid

1966 Szczęście Harry’ego / The Fortune Cookie

1970 Prywatne życie Sherlocka Holmesa / The Private Life of Sherlock Holmes

1972 Avanti!

1974 Strona tytułowa / The Front Page

1978 Fedora

1981 Najlepszy kumpel / Buddy Buddy

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!