repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

9 paź / pt

Noc

La Notte

reż. Michelangelo Antonioni

czas: 122’
produkcja: Włochy 1961

prelekcja: Aleksandra Czupkiewicz (architektka, Wrocław)

Nakręcona w malowniczej scenerii wieczornego Mediolanu historia młodego małżeństwa, które odwiedza umierającego przyjaciela, po czym spędza noc osobno. Jeden z najważniejszych filmów w dziejach włoskiego kina.

Wydarzenie towarzyszące festiwalowej wystawie "Noc w Mediolanie" w Muzeum Architektury.

Michelangelo Antonioni

Urodzony w 1912 roku w Ferrarze, zmarł w 2007 roku w Rzymie. Jeden z najważniejszych twórców w historii kina. Od dziecka zdradzał talenty artystyczne, rysował, znakomicie zapowiadał się jako skrzypek. Studiował ekonomię na Uniwersytecie Bolońskim, ale w 1935 roku zaczął publikować recenzje filmowe. W czasie II wojny światowej współpracował m.in. z Roberto Rossellinim i Marcelem Carné, a także uczestniczył w ruchu oporu. W pełnym metrażu debiutował  w 1950 roku filmem Kronika pewnej miłości. Przełomowym dziełem Antonioniego okazała się Przygoda (1960), która ustaliła jego pozycję jako mistrza niedopowiedzenia i poszukiwacza nowych form narracji.

Wybrana filmografia

1955 Przyjaciółki / Le amiche / The Girlfriends

1957 Krzyk / Il grido / The Cry

1960 Przygoda / L'avventura / The Adventure

1961 Noc / La notte / The Night

1962 Zaćmienie / L'eclisse / The Eclipse

1964 Czerwona pustyna / Il deserto rosso / Red Desert

1966 Powiększenie / Blow Up

1970 Zabriskie Point

1974 Zawód: reporter / Professione: reporter / Profession: reporter

1980 Tajemnica Oberwaldu / Il mistero di Oberwald / The Mystery of Oberwald

1982 Identyfikacja kobiety / Identificazione di una donna / Identification of a Woman

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!