repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

6 sie / cz

Dunkierka

Dunkirk

reż. Christopher Nolan

czas: 106’
produkcja: Francja, Holandia, USA, Wielka Brytania 2017
obsada: Tom Hardy, Cillian Murphy, Kenneth Branagh
polski dystrybutor: Warner Bros. Polska

Bodaj najbardziej zaskakujący film w dorobku Christophera Nolana. W  Dunkierce reżyser przywołuje znany epizod II wojny światowej - udaną próbę ewakuacji otoczonych przez przeważające siły nazistów żołnierzy alianckich. Wkraczając na terytorium kina wojennego, Nolan niemal całkowicie rezygnuje z właściwych konwencji atrybutów w postaci patosu i rozbuchania. Zamiast tego stawia na opowieść o cichym bohaterstwie zwykłych żołnierzy i wspierających ich cywilów, którzy w ekstremalnej sytuacji tworzą jedyną w swoim rodzaju wspólnotę.

Christopher Nolan

Urodził się w Londynie w 1970 r. W wieku siedmiu lat dostał od ojca kamerę 8 mm, a na studiach (literatura angielska) zamienił sprzęt na szesnastkę. Jego autorski debiut Following, w którym opowiadał o zdradzie w formule kina noir, wywołał spory rozgłos, jednak to Memento zapewniło mu status twórcy kultowego. Z czasem coraz bardziej zbliżył się do Hollywood - w 2001 r. nakręcił Bezsenność (Insomnia) z Alem Pacino i Robinem Williamsem, a następnie dwa wysokobudżetowe prequele Batmana. W międzyczasie powrócił do ulubionych tematów - iluzji, percepcji, relatywizmu, walki dobra i zła - w Prestiżu (The Prestige). W warstwie formalnej jego filmy wyróżniają się achronologią, wykorzystaniem złudzeń percepcyjnych oraz archaizującą stylizacją.

Filmografia:

1997 Doodlebug (kr.m / short)

1998 Following

1998 Memento

2001 Bezsenność / Insomnia

2005 Batman: początek / Batman Begins

2006 Prestiż / The Prestige

2008 Mroczny rycerz / The Dark Knight

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!