repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

3 sie / pn
plakat

Mroczny Rycerz

The Dark Knight

reż. Christopher Nolan

czas: 152’
produkcja: USA, Wielka Brytania 2008
obsada: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman

Druga część Nolanowskiej trylogii o Batmanie, w której reżyser udoskonalił koncepcję zaproponowaną w filmie  Batman: początek. W  Mrocznym rycerzu brytyjsko-amerykański twórca łączy elementy kina superbohaterskiego z cechami charakterystycznymi dla - bliskiej mu od samego początku kariery - konwencji neo-noir. Podobnie jak w klasycznych czarnych kryminałach, w  Mrocznym rycerzu zło pozostaje niepokojąco realne i głęboko zakorzenione w codzienności. Najważniejszym reprezentantem jego sił pozostaje nikczemny Joker (ikoniczna, nagrodzona Oscarem kreacja Heatha Ledgera), który rzuca Batmanowi wyzwanie, jakie na zawsze odmieni życie herosa.

Christopher Nolan

Urodził się w Londynie w 1970 r. W wieku siedmiu lat dostał od ojca kamerę 8 mm, a na studiach (literatura angielska) zamienił sprzęt na szesnastkę. Jego autorski debiut Following, w którym opowiadał o zdradzie w formule kina noir, wywołał spory rozgłos, jednak to Memento zapewniło mu status twórcy kultowego. Z czasem coraz bardziej zbliżył się do Hollywood - w 2001 r. nakręcił Bezsenność (Insomnia) z Alem Pacino i Robinem Williamsem, a następnie dwa wysokobudżetowe prequele Batmana. W międzyczasie powrócił do ulubionych tematów - iluzji, percepcji, relatywizmu, walki dobra i zła - w Prestiżu (The Prestige). W warstwie formalnej jego filmy wyróżniają się achronologią, wykorzystaniem złudzeń percepcyjnych oraz archaizującą stylizacją.

Filmografia:

1997 Doodlebug (kr.m / short)

1998 Following

1998 Memento

2001 Bezsenność / Insomnia

2005 Batman: początek / Batman Begins

2006 Prestiż / The Prestige

2008 Mroczny rycerz / The Dark Knight

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!