repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 9 maja 2019.

Ułaskawienie

reż. Jan Jakub Kolski

czas: 100’
produkcja: Polska 2018
obsada: Grażyna Błęcka-Kolska, Jan Jankowski, Michał Kaleta
nagrody: Festiwal Filmowy w Gdyni 2018 - najlepszy scenariusz, aktorka, kostiumy

Najnowszy film Jana Jakuba Kolskiego, oparty na prawdziwych losach dziadków reżysera. W powojennej Polsce rodzice chcą pochować swego "wyklętego" syna na spokojnej ziemi - w tym celu wyruszają w drogę, podczas której para, a szybko troje bohaterów, przemierza świeżo oswobodzoną Polskę. Na ich wozie gnije ciało bohatera, czego trudno nie odczytać jako metafory powojennych losów kraju, bo film, mimo maski historycznej, mówi wiele o współczesności: o żałobie i sposobach jej przepracowania, o stosunku do innych narodowości i postaw życiowych oraz o tym, jak można w ciężkich czasach być przyzwoitym człowiekiem. Ułaskawienie nagrodzono na festiwalu w Gdyni za scenariusz, kostiumy oraz najlepszą rolę żeńską Grażyny Błęckiej-Kolskiej.

Jan Jakub Kolski

Jeden z najciekawszych twórców polskiego kina. Ma na swoim koncie kilkanaście filmów pełnometrażowych. Kolski tworzy kino autorskie. Jest reżyserem, scenarzystą i operatorem, a także pisarzem. W 1985 r. ukończył wydział operatorski w Łódzkiej Szkole Filmowej. Wcześniej, w latach 1977-81 pracował we Wrocławskim oddziale TVP. Na dużym ekranie zadebiutował w roku 1990 filmem "Pogrzeb kartofla" jednak zanim do tego doszło reżyser zrobił mnóstwo filmów krótkometrażowych, z których do najważniejszych należą: "Mały dekalog", "Jak mnie kochasz", "Słowiański świt" i "Ładny dzień". Ogólnopolską popularność przyniósł Kolskiemu w 1993 r. "Jańcio Wodnik", w którym brawurowo zagrał Franciszek Pieczka i za który reżyser otrzymał w 1994 r. "Paszport Polityki".

Wybrana filmografia

1990 Pogrzeb kartofla

1992 Pograbek

1993 Jańcio Wodnik

1995 Cudowne miejsce

1995 Szabla od komendanta

1998 Historia kina w Popielawach

2000 Daleko od okna

2003 Pornografia

2006 Jasminum

2008 Afonia i pszczoły

2009 Wenecja

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!