repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 22 listopada 2018.

Krótki film o miłości

A Short Film About Love / Polish Cinema for Beginners: Krótki film o miłości

reż. Krzysztof Kieślowski

czas: 83’
produkcja: Polska 1988
obsada: Grażyna Szapołowska, Olaf Lubaszenko, Artur Barciś

Na typowym polskim blokowisku młody chłopak (Olaf Lubaszenko) spędza wieczory, podglądając mieszkającą naprzeciwko starszą od siebie kobietę (seksbomba lat 80., Grażyna Szapołowska). Fascynacja ta stopniowo przemienia się w dość skomplikowane uczucie łączące nieznajomych, z których każde samotne jest na własny sposób. "Krótki film o miłości" (czyli kinowa wersja szóstej części telewizyjnego "Dekalogu" Krzysztofa Kieślowskiego) jest namysłem reżysera na temat przykazania "nie cudzołóż". Nagrodzony w San Sebastián, Chicago i São Paolo film jest jednym z najbardziej cenionych tytułów Krzysztofa Kieślowskiego zarówno przez polską, jak i zagraniczną publiczność. O filmie porozmawia z widzami ks. prof. Marek Lis, znawca kina Kieślowskiego, autor książek poświęconych twórczości reżysera, który obrósł kultem na całym świecie.

Gość: ks. prof. Marek Lis, filmoznawca

Krzysztof Kieślowski

Żył w latach 1941-1996. Studiował na Wydziale Reżyserii PWSTiF w Łodzi. Początkowo specjalizował się w dokumentach, ale z czasem coraz chętniej zwracał się w stronę fikcji. Część jego wczesnych dokonań na tym polu - Spokój czy Amator - wpisała się w nurt Kina Moralnego Niepokoju. W późnym okresie swojej kariery Kieślowski pracował głównie nad szeroko zakrojonymi projektami: cyklem telewizyjnym Dekalog i trylogią Trzy kolory.

Wybrana filmografia

1977 Z punktu widzenia nocnego portiera / From a Night Porter's Point of View (dok., kr.m.)

1979 Amator / Camera Buff

1987 Krótki film o zabijaniu / A Short Film About Killing

1993 Trzy kolory: Niebieski / Trois couleurs: Bleu / Three Colors: Blue

1994 Trzy kolory: Czerwony / Trois couleurs: Rouge / Three Colors: Red

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!