repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 17 listopada 2016.

Polowanie na muchy

Hunting Flies

reż. Andrzej Wajda

czas: 103’
produkcja: Polska 1969
obsada: Zygmunt Malanowicz, Małgorzata Braunek, Ewa Skarzanka

Skromny księgarz Włodek (Zygmunt Malanowicz), nieszczęśliwy w małżeństwie, poznaje piękną studentkę Irenę, której szybko daje się uwieść. Jednak dziewczyna, będąca częścią artystycznego i intelektualnego fermentu lat 60. i wyznająca ideały wolnej miłości, stawia mu coraz wyższe wymagania. Czy będzie potrafił im sprostać? Kultowy film Andrzeja Wajdy - rzadki przykład komedii w twórczości mistrza - jest satyrą na artystyczną Warszawę lat 60. i postępujący kryzys męskości. Scenariusz, na podstawie własnego opowiadania, napisał Janusz Głowacki, a wspaniałą rolę Ireny, która przeszła do historii kina, zagrała tu Małgorzaty Braunek. Film pokażemy w odrestaurowanej cyfrowo wersji.

gość: Małgorzata Sadowska

Andrzej Wajda

Andrzej Wajda, reżyser filmowy i teatralny, scenarzysta i scenograf, urodził się w 1926 r. Studiował malarstwo na ASP w Krakowie (1946-50), następnie reżyserię w PWSF w Łodzi. Andrzej Wajda jest jednym z najwybitniejszych i najpopularniejszych polskich reżyserów a zarazem współtwórcą polskiej szkoły filmowej. Pierwsze kroki w zawodzie stawiał u boku Aleksandra Forda przy filmie Piątka z ulicy Barskiej. Debiutował filmem Pokolenie, opowieścią o losach młodzieży z warszawskich przedmieść podczas okupacji hitlerowskiej. Wajda jest reżyserem niezwykle płodnym i wszechstronnym. Zrealizował filmy psychologiczne, historyczne, polityczne, adaptacje dzieł literaturackich. W każdym z tych gatunków stworzył obrazy, które na stałe weszły do historii polskiego kina. W dowód uznania za wybitne zasługi w dziedzinie filmu Wajda otrzymał wiele prestiżowych nagród. W 2000 r. jako pierwszy polski filmowiec otrzymał Oscara - za całokształt twórczości.

Wajda zajmuje się również reżyserią teatralną. Związany jest z krakowskim Teatrem Starym i warszawskim Teatrem Powszechnym.

 

Filmografia:

1954 Pokolenie/ A Generation

1957 Kanał/ Canal

1958 Popiół i diament/ Ashes and Diamonds

1959 Lotna

1960 Niewinni czarodzieje/ Innocent Sorcerers

1965 Popioły/ The Ashes

1968 Wszystko na sprzedaż/ Everything for Sale

1968 Bramy raju/ Gates to Paradise

1970 Krajobraz po bitwie/ Landscape After the Battle

1973 Wesele/ The Wedding

1974 Ziemia obiecana/ Promised land

1976 Człowiek z marmuru/ Man of Marble

1979 Panny z Wilka/ The Girl from Wilko

1981 Człowiek z żelaza/ Man of Iron

1983 Danton

1986 Kronika wypadków miłosnych/ Chronicle of Amorous Accidents

1992 Pierścionek z orłem w koronie/ The Ring with a Crowned Eagle

1996 Panna Nikt/ Miss Nobody

1999 Pan Tadeusz

2002 Zemsta/ The Revenge

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!