repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 29 października 2016.

Punishment Park

reż. Peter Watkins

czas: 88’
produkcja: Wielka Brytania, Francja, USA 1971
obsada: Carmen Argenziano, Harold Beaulieu, Jim Bohan, Stan Armsted, Paul Alelyanes
scenariusz: Peter Watkins
zdjęcia: Joan Churchill, Peter Smokler
montaż: Terry Hodel, Peter Watkins
muzyka: Paul Motian
producent: Susan Martin
produkcja: Chartwell (USA), Francoise (France)
właściciel praw: Peter Watkins
język: angielski

Rok 1970, apogeum społecznych protestów przeciwko wojnie w Wietnamie. Prezydent Nixon ogłasza stan wyjątkowy i sięga po prawo z 1950 roku (tak zwaną ustawę McCarrana), które zezwala na zatrzymywanie osób stanowiących „zagrożenie dla bezpieczeństwa wewnętrznego” kraju. Na mocy tejże ustawy tysiące młodych ludzi publicznie wyrażających swoje niezadowolenie z polityki rządu – pacyfistów, aktywistów politycznych, poetów, pieśniarzy – zostaje postawionych przed zwoływanymi ad hoc cywilnymi sądami. Wydawane pospiesznie wyroki oskarżeni mogą zamieniać na pobyt w tak zwanych karnych parkach (Punishment Parks): polach treningowych sił bezpieczeństwa. Jeśli w ciągu trzech dni w pustynnych warunkach, bez jedzenia i picia, ścigani przez policję, dojdą do flagi amerykańskiej zatkniętej w odległości pięćdziesięciu trzech mil od miejsca startu, mogą liczyć na darowanie kary. W rzeczywistości szanse na przejście próby są niemal zerowe, jej uczestnicy są kolejno brutalnie wyłapywani i często, pod pretekstem stawiania oporu podczas aresztowania, zabijani.

MG

Peter Watkins

Urodzony w 1935 roku w Norbiton koło Londynu. Wybitny twórca filmów o politycznym, najczęściej pacyfistycznym przesłaniu, wyróżniających się specyficznym paradokumentalnym stylem. Po ukończeniu Królewskiej Akademii Sztuk Dramatycznych (Royal Academy of Dramatic Art) we wczesnych latach 60. rozpoczął pracę w BBC. Zwrócił na siebie uwagę krytyki swoim pierwszym pełnometrażowym filmem Culloden (1964) - historią starcia jakobinów z wojskami Jerzego II w 1746 roku utrzymaną w stylu współczesnych reportaży wojennych. Kolejne filmy przyniosły reżyserowi opinię prowokatora. Do dziś pozostaje on jednym z najbardziej bezkompromisowych twórców współczesnego kina.

Wybrana filmografia

1959 The Diary of an Unknown Soldier (short)

1965 Zabawa w wojnę / The War Game

1967 Przywilej / Privilege

1971 Punishment Park

1987 Resan (doc.)

1994 Fritänkaren (video)

2000 La commune (Paris, 1871)

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!