repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 28 października 2016.

plakat

Zabriskie Point

reż. Michelangelo Antonioni

czas: 110’
produkcja: USA 1970
obsada: Mark Frechette, Daria Halprin, Rod Taylor, Paul Fix, G. D. Spradlin, Bill Garaway, Kathleen Cleaver
scenariusz: Michelangelo Antonioni, Fred Gardner, Sam Shepard, Tonino Guerra, Clare Peploe
zdjęcia: Alfio Contini
montaż: Franco Arcalli
muzyka: Jerry Garcia, Pink Floyd, Roy Orbison, Mick Jagger
producent: Carlo Ponti
produkcja: Metro-Goldwyn-Mayer, Trianon Productions
właściciel praw: Warner
język: angielski

Mark opuszcza burzliwe zebranie studentów uczestniczących w akcji protestacyjnej, gdyż przedkłada działanie nad puste słowa. Uzbrojony w rewolwer obserwuje starcie policji z demonstrantami. Sprowokowany brutalnością sił porządkowych sięga po broń. Pada strzał, jeden z policjantów zostaje śmiertelnie ranny. Mark ucieka z miejsca zdarzenia na lotnisko. Tam porywa mały samolot. Leci nad pustynią. Z góry obserwuje samotny stary samochód, prowadzony przez dziewczynę. Jest nią Daria, sekretarka bogatego właściciela firmy handlującej nieruchomościami. Dziewczyna jedzie na spotkanie z szefem konferującym z klientami w luksusowej, chociaż położonej na odludziu rezydencji. Mark ląduje… Typowe dla całej twórczości Antonioniego wątki, jak niszczący wpływ nowoczesnych miast na psychikę ludzką i odradzająca moc natury, zostały tu ukazane w kontekście buntów studenckich lat 60. Dwie sławne sceny filmu - kopulacji dwustu par na piaskach tytułowego Zabriskie Point i eksplozji luksusowej willi w Arizonie - nie przestają do dzisiaj fascynować jego miłośników i drażnić przeciwników.

MG

Michelangelo Antonioni

Urodzony w 1912 roku w Ferrarze, zmarł w 2007 roku w Rzymie. Jeden z najważniejszych twórców w historii kina. Od dziecka zdradzał talenty artystyczne, rysował, znakomicie zapowiadał się jako skrzypek. Studiował ekonomię na Uniwersytecie Bolońskim, ale w 1935 roku zaczął publikować recenzje filmowe. W czasie II wojny światowej współpracował m.in. z Roberto Rossellinim i Marcelem Carné, a także uczestniczył w ruchu oporu. W pełnym metrażu debiutował  w 1950 roku filmem Kronika pewnej miłości. Przełomowym dziełem Antonioniego okazała się Przygoda (1960), która ustaliła jego pozycję jako mistrza niedopowiedzenia i poszukiwacza nowych form narracji.

Wybrana filmografia

1955 Przyjaciółki / Le amiche / The Girlfriends

1957 Krzyk / Il grido / The Cry

1960 Przygoda / L'avventura / The Adventure

1961 Noc / La notte / The Night

1962 Zaćmienie / L'eclisse / The Eclipse

1964 Czerwona pustyna / Il deserto rosso / Red Desert

1966 Powiększenie / Blow Up

1970 Zabriskie Point

1974 Zawód: reporter / Professione: reporter / Profession: reporter

1980 Tajemnica Oberwaldu / Il mistero di Oberwald / The Mystery of Oberwald

1982 Identyfikacja kobiety / Identificazione di una donna / Identification of a Woman

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!