repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 17 listopada 2016.

Buena Vista Social Club

Wim Wenders: Buena Vista Social Club

reż. Wim Wenders

czas: 105’
produkcja: Niemcy, USA 1999
obsada: Compay Segundo, Ibrahim Ferrer, Rubén González
nagrody: Europejskie Nagrody Filmowe 1999 - najlepszy dokument; Niemieckie Nagrody Filmowe 2000 - najlepszy dokument
scenariusz: Wim Wenders
zdjęcia: Jörg Widmer
montaż: Brian Johnson
muzyka: Buena Vista Social Club
producent: Deepak Nayar
produkcja: Road Movies Filmproduktion, Wim Wenders Stiftung
język: angielski, hiszpański

Dokument Wima Wendersa łączy w sobie dwie wielkie pasje reżysera: muzykę i podróże. Niemiecki twórca, namówiony przez znanego gitarzystę Ry Coodera, rusza na Kubę, by sportretować grupę wiekowych artystów, którzy jednoczą się pod szyldem Buena Vista Social Club. Największą siłą filmu jest bogata reprezentacja piosenek grupy, które roztaczają wokół siebie atmosferę tęsknoty za upływającym czasem i utraconymi miłościami. Melancholijny nastrój Buena Visty… potęguje dodatkowo zestawienie przebojów typu Chan chan i Dos gardenias z obrazami pięknych, lecz popadających w ruinę uliczek Hawany. Film Wendersa, choć pełen łagodnego smutku, okazuje się jednak przepełniony nadzieją. Ważną część dokumentu stanowi realizowany na gorąco, spontaniczny zapis zakończonej wielkim sukcesem trasy kubańskiego zespołu po Stanach Zjednoczonych. Dzięki temu Buena Vista… może być odczytywana jako sugestywna opowieść o zdobytej z opóźnieniem sławie, która dziś doskonale koresponduje ze słynnym Sugar Manem.

Piotr Czerkawski

Wim Wenders

Urodzony w 1945 roku w Düsseldorfie. Długo szukał swojej drogi: studiował medycynę i filozofię, następnie wyjechał do Paryża, aby zostać malarzem. Z czasem jednak postawił na kino i zaczął naukę w szkole filmowej w Monachium. Razem z m.in. Rainerem Wernerem Fassbinderem i Wernerem Herzogiem był członkiem ruchu młodych twórców, którzy odnowili i wprowadzili na europejskie salony kino niemieckie. Wenders kręci zarówno filmy fabularne, jak i dokumentalne. Jego ulubionym reżyserem jest Yasujirō Ozu.

 

Wybrana filmografia

1970 Summer in the City

1976 Z biegiem czasu / Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

1984 Paryż, Teksas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel über Berlin / The Sky Above Berlin / Wings of Desire

1994 Lisbon Story

1995 Po tamtej stronie chmur / Al di là delle nuvole / Beyond the Clouds

1999 Buena Vista Social Club

2000 Million Dollar Hotel / The Million Dollar Hotel

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!