film
Tydzień Filmu Niemieckiego: Obrazy bez autora
Werk ohne Autor
reż. Florian Henckel von Donnersmarck / Niemcy 2018 / 185’
Seanse - kup bilet:
28 lis

Obsada

Tom Schilling, Sebastian Koch, Paula Beer, Saskia Rosendahl

Nagrody

Nagroda Jury Młodzieżowego Venecja 2018, Bawarska Nagroda Filmowa (produkcja), Nagroda Publiczności Miami Jewisch Film Festival

Opis filmu

W 2004 roku berliński dziennik "Der Tagesspiegel" opublikował artykuł, którego bohaterem był teść Gerharda Richtera, jednego z najsławniejszych współczesnych niemieckich artystów. Ojciec jego żony, lekarz ginekolog w czasie II wojny światowej, jako dyrektor kliniki w Dreźnie, współpracował przy wdrażaniu programu eutanazji dla osób psychiczne chorych. W tym samym szpitalu, przed śmiercią w 1944 roku, została poddana sterylizacji ciotka Richtera, Marianne.

Artykuł ten stał się zalążkiem scenariusza filmu Floriana Henkela von Donnensmarcka. Bohater Obrazów bez autora, Kurt Barnert, podobnie jak jego pierwowzór, dorastał pod Dreznem, studiował w NRD malarstwo, a po ucieczce do Zachodnich Niemiec podjął dalszą naukę w Akademii Sztuk Pięknych w Düsseldorfie. To tu powstają słynne rozmyte obrazy, których źródłem były rodzinne lub gazetowe zdjęcia, i które w niezwykły sposób splatają losy sprawcy i ofiary. Film Donnersmarcka to nie tylko szkic do biografii wybitnego artysty, to także opowieść o skomplikowanej niemieckiej powojennej historii. Najlepszym jej przykładem są losy ojca Kurta Barnerta i jego teścia. Ten pierwszy, zmuszony do wstąpienia do NSDAP, w powojennej NRD zostaje pozbawiony możliwości pracy i popełnia samobójstwo, podczas gdy wspomniany wyżej lekarz ginekolog układa się z Rosjanami i nadal świetnie prosperuje.

Podobnie jak "Życie na podsłuchu", również najnowszy obraz Donnersmarcka, stał się przedmiotem żywej dyskusji w niemieckich mediach., m.in. za sprawą Gerharda Richtera, któryzarzucił reżyserowi nadużycie i wypaczenie jego biografii.

Florian Henckel von Donnersmarck urodził się w 1973 roku w Kolonii. Dorastał w Nowym Jorku, Berlinie i Brukseli. Studiował język rosyjski w Leningradzie i politykę, filozofię i ekonomie na uniwersytecie oksfordzkim. W 1997 roku rozpoczął studia reżyserskie w Wyższej Szkole Filmowo-Telewizyjnej w Monachium. W 2006 roku zadebiutował filmem Życie na podsłuchu, który przyniósł mu liczne nagrody i wyróżnienia w tym Oskara. Ten sukces pozwolił mu na realizację kolejnego filmu, Turysty w USA. Obrazy bez autora to jego trzeci film fabularny, który ponownie wraca do niemieckiej historii. Obok filmów Florian Henckel von Donnersmark publikuje także eseje poświęcone kinu i sztukom audiowizualnym.

Informacje o reżyserze

Florian Henckel von Donnersmarck

Urodzony w 1973 roku w Kolonii reżyser, scenarzysta i producent. Wywodzi się z arystokracji górnośląskiej. Dzieciństwo spędził w Niemczech, Belgii i Stanach Zjednoczonych. Studiował w Leningradzie, na Uniwersytecie Oksfordzkim i w monachijskiej Akademii Filmowo-Telewizyjnej. Asystował Richardowi Attenborough podczas realizacji filmu Miłość i wojna. Życie na podsłuchu to jego debiut reżyserski. W jego drugim filmie, Turyście, zagrali Johnny Depp i Angelina Jolie.

Filmografia

1997 Mitternacht (kr.m.)

1998 Das Datum (kr.m.)

1999 Dobermann (kr.m.)

2003 Petits mythes urbains (kr.m.)

2006 Życie na podsłuchu / Das Leben der Anderen / The Lives of Others

2010 Turysta / The Turist

stopka

reżyseria: Florian Henckel von Donnersmarck
obsada: Tom Schilling, Sebastian Koch, Paula Beer, Saskia Rosendahl
nagrody: Nagroda Jury Młodzieżowego Venecja 2018, Bawarska Nagroda Filmowa (produkcja), Nagroda Publiczności Miami Jewisch Film Festival
barwa: kolor
1800 gramów 
Marcin Głowacki, Polska 2019
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Doktor Sen 
Mike Flanagan, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kino na bis: Wieża. jasny dzień 
Kino na bis
Jagoda Szelc, Polska 2017
Nie ma nas w domu 
Ken Loach, Belgia, Francja, Wielka Brytania 2019
Niebieskie Chachary 
Cezary Grzesiuk, Polska 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Van Gogh. U bram wieczności 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Proceder 
Michał Węgrzyn, Polska 2019
Rodzina Addamsów 
Greg Tiernan, Conrad Vernon, USA, Wielka Brytania, Kanada 2019
Ukryta gra 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.