film
 
Polish Cinema for Beginners: Człowiek z magicznym pudełkiem
The Man with the Magic Box
reż. Bodo Kox / Polska 2017 / 103’
Meeting #1 Future Lovers
Seanse - kup bilet:
11 paź
Polish Cinema for Beginners

Obsada

Olga Bołądź, Piotr Polak, Sebastian Stankiewicz

Opis filmu

Spektakularny film z gatunku science fiction łączący jednocześnie komedię z melodramatem. Do Warszawy przyszłości (jest rok 2030) przybywa dotknięty amnezją Adam (Piotr Polak). Chcąc zacząć życie od nowa, zatrudnia się w korporacji, gdzie poznaje nie tylko przedziwnego Bernarda (Sebastian Stankiewicz), ale i piękną Gorię (Olga Bołądź). Dziewczyna początkowo używa Adama tylko do krótkich wyładowań seksualnych, ale w zimnym futurystycznym świecie i ona zapragnie czegoś autentycznego. Tylko czy w zarządzanej przy pomocy strachu i technologii metropolii przyszłości ich uczucie może przetrwać? Najnowszy film Bodo Koxa, który przyjedzie do Wrocławia, by spotkać się z widzami Polish Cinema for Beginners, zwyciężył na Międzynarodowym Festiwalu Filmów Fantastycznych w Trieście oraz zdobył nagrodę na festiwalu w Gdyni za muzykę Sandro di Stefano. Oprócz niej w filmie usłyszeć można też ikonę polskiego rocka - Korę

Gość: Bodo Kox, reżyser


Spectacular science fiction film combining both comedy and melodrama. Adam - who suffers from memory loss - comes to Warsaw of the future (it is 2030). He wants to start over so he finds a job in corporation. There he meets a bizzare Bernard (starring Sebastian Stankiewicz) and a beautiful Goria (starring Olga Bołądź). At first, she uses Adam just for sex but in a cold futuristic world she will desire to experience something real. The question is whether it is possible to let the feeling grow in a metropolis managed by fear and technology. Bodo Kox - whose latest film was awarded during the Trieste Science+Fiction Festival - will meet the audience during the Polish Cinema for Beginners. The film soundtrack, composed by Sandro di Stefano, was awarded at Polish Film Festival in Gdynia. It presents also music by Polish rock icon - Kora.

Guest: Bodo Kox, film director

Informacje o reżyserze

Bodo Kox

Urodził się w 1977 roku we Wrocławiu. Reżyser, scenarzysta, aktor amator. Jego filmowe korzenie tkwią w polskim kinie offowym, którego stał się ikoną. Obecnie studiuje reżyserię w Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Ukończył kurs fabularny w Szkole Filmowej Andrzeja Wajdy. Absolwent dziennikarstwa na Uniwersytecie Wrocławskim.


He was born in Wrocław in 1977. A director, screenwriter and amateur actor. He is an icon of Polish fringe cinema, from which he draws much of his directorial style. He is currently studying film direction at the Polish National Film, Television and Theatre School in Łódź, is a graduate in feature course from the Andrzej Wajda Film School, and holds a degree in journalism from the University of Wrocław.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2005 Marco P. i złodzieje rowerów

2005 Sobowtór

2007 Nie panikuj

2011 Księżycowa rzeka / Moon River (short)

2011 Rura (short)

stopka

reżyseria: Bodo Kox
obsada: Olga Bołądź, Piotr Polak, Sebastian Stankiewicz
polski dystrybutor: Kino Świat
barwa: kolor
53 wojny 
Ewa Bukowska, Polska 2018
7 uczuć 
Marek Koterski, Polska 2018
Czyściciele internetu 
Hans Block, Moritz Riesewieck, Niemcy, Brazylia 2018
Donbas 
Siergiej Łoźnica, Niemcy, Ukraina, Francja, Holandia, Rumunia 2018
Jak pies z kotem 
Janusz Kondratiuk, Polska 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kapitan Morten i Królowa Pająków 
Kaspar Jancis, Henry Nicholson, Riho Unt, Estonia, Belgia, Irlandia, Wielka Brytania 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Nina 
Olga Chajdas, Polska 2018
Venom 
Ruben Fleischer, USA 2018
Wieś pływających krów 
Katarzyna Trzaska, Polska 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Z perspektywy Paryża 
Jean-Paul Civeyrac, Francja 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.