film
 
Polish Cinema for Beginners: Człowiek z magicznym pudełkiem
The Man with the Magic Box
reż. Bodo Kox / Polska 2017 / 103’
Meeting #1 Future Lovers
Seanse - kup bilet:
11 paź
Polish Cinema for Beginners

Obsada

Olga Bołądź, Piotr Polak, Sebastian Stankiewicz

Opis filmu

Spektakularny film z gatunku science fiction łączący jednocześnie komedię z melodramatem. Do Warszawy przyszłości (jest rok 2030) przybywa dotknięty amnezją Adam (Piotr Polak). Chcąc zacząć życie od nowa, zatrudnia się w korporacji, gdzie poznaje nie tylko przedziwnego Bernarda (Sebastian Stankiewicz), ale i piękną Gorię (Olga Bołądź). Dziewczyna początkowo używa Adama tylko do krótkich wyładowań seksualnych, ale w zimnym futurystycznym świecie i ona zapragnie czegoś autentycznego. Tylko czy w zarządzanej przy pomocy strachu i technologii metropolii przyszłości ich uczucie może przetrwać? Najnowszy film Bodo Koxa, który przyjedzie do Wrocławia, by spotkać się z widzami Polish Cinema for Beginners, zwyciężył na Międzynarodowym Festiwalu Filmów Fantastycznych w Trieście oraz zdobył nagrodę na festiwalu w Gdyni za muzykę Sandro di Stefano. Oprócz niej w filmie usłyszeć można też ikonę polskiego rocka - Korę

Gość: Bodo Kox, reżyser


Spectacular science fiction film combining both comedy and melodrama. Adam - who suffers from memory loss - comes to Warsaw of the future (it is 2030). He wants to start over so he finds a job in corporation. There he meets a bizzare Bernard (starring Sebastian Stankiewicz) and a beautiful Goria (starring Olga Bołądź). At first, she uses Adam just for sex but in a cold futuristic world she will desire to experience something real. The question is whether it is possible to let the feeling grow in a metropolis managed by fear and technology. Bodo Kox - whose latest film was awarded during the Trieste Science+Fiction Festival - will meet the audience during the Polish Cinema for Beginners. The film soundtrack, composed by Sandro di Stefano, was awarded at Polish Film Festival in Gdynia. It presents also music by Polish rock icon - Kora.

Guest: Bodo Kox, film director

Informacje o reżyserze

Bodo Kox

Urodził się w 1977 roku we Wrocławiu. Reżyser, scenarzysta, aktor amator. Jego filmowe korzenie tkwią w polskim kinie offowym, którego stał się ikoną. Obecnie studiuje reżyserię w Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Ukończył kurs fabularny w Szkole Filmowej Andrzeja Wajdy. Absolwent dziennikarstwa na Uniwersytecie Wrocławskim.


He was born in Wrocław in 1977. A director, screenwriter and amateur actor. He is an icon of Polish fringe cinema, from which he draws much of his directorial style. He is currently studying film direction at the Polish National Film, Television and Theatre School in Łódź, is a graduate in feature course from the Andrzej Wajda Film School, and holds a degree in journalism from the University of Wrocław.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2005 Marco P. i złodzieje rowerów

2005 Sobowtór

2007 Nie panikuj

2011 Księżycowa rzeka / Moon River (short)

2011 Rura (short)

stopka

reżyseria: Bodo Kox
obsada: Olga Bołądź, Piotr Polak, Sebastian Stankiewicz
polski dystrybutor: Kino Świat
barwa: kolor
Ad Astra 
James Gray, Brazylia, USA 2019
Avengers: Koniec gry (ukraiński dubbing) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Downton Abbey 
Michael Engler, Wielka Brytania 2019
Dzięki Bogu 
Francois Ozon, Belgia, Francja 2019
I znowu zgrzeszyliśmy, dobry Boże! 
Philippe de Chauveron, Francja 2019
Kino Dzieci 2019: Cały świat Romy 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Mischa Kamp, Holandia, Niemcy 2019
Kino Dzieci 2019: Dzień Czekolady 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Jacek Piotr Bławut, Polska 2018
Kino Dzieci 2019: Marona - psia opowieść 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Anca Damian, Francja, Rumunia, Belgia 2019
Kino Dzieci 2019: Pettson i Findus - Wielka wyprowadzka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Ali Samadi Ahadi, Niemcy 2018
Kino Dzieci 2019: Pinokio 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Enzo D'Alò, Włochy, Belgia, Francja, Luksemburg 2018
Kino Dzieci 2019: Szybcy i śnieżni 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Benoît Godbout, Kanada 2018
Kino Dzieci 2019: Trzech zbójców 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Hayo Freitag, Niemcy, USA 2007
Kino Dzieci 2019: Ucieczka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sandro Vanucchi, Włochy 2017
Kino Dzieci 2019: Wakacje z Raną 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sanne Vogel, Holandia 2019
Kino Dzieci 2019: Żubr Pompik - zestaw filmów krótkich 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Szymon Adamski, Paweł Dębski, Maciej Kur, Andrzej Piotr Morawski, Agnieszka Sadurska, Polska
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Między morzem a oceanem 
Isaki Lacuesta, Hiszpania, Szwajcaria, Rumunia 2018
Niezbędna konieczność 
Erwan Le Duc, Francja 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piłsudski 
Michał Rosa, Polska 2019
Polityka 
Patryk Vega, Polska 2019
Truposze nie umierają 
Jim Jarmusch, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.