film
 
Polish Cinema for Beginners: Człowiek z magicznym pudełkiem
The Man with the Magic Box
reż. Bodo Kox / Polska 2017 / 103’
Meeting #1 Future Lovers
Seanse - kup bilet:
11 paź
Polish Cinema for Beginners

Obsada

Olga Bołądź, Piotr Polak, Sebastian Stankiewicz

Opis filmu

Spektakularny film z gatunku science fiction łączący jednocześnie komedię z melodramatem. Do Warszawy przyszłości (jest rok 2030) przybywa dotknięty amnezją Adam (Piotr Polak). Chcąc zacząć życie od nowa, zatrudnia się w korporacji, gdzie poznaje nie tylko przedziwnego Bernarda (Sebastian Stankiewicz), ale i piękną Gorię (Olga Bołądź). Dziewczyna początkowo używa Adama tylko do krótkich wyładowań seksualnych, ale w zimnym futurystycznym świecie i ona zapragnie czegoś autentycznego. Tylko czy w zarządzanej przy pomocy strachu i technologii metropolii przyszłości ich uczucie może przetrwać? Najnowszy film Bodo Koxa, który przyjedzie do Wrocławia, by spotkać się z widzami Polish Cinema for Beginners, zwyciężył na Międzynarodowym Festiwalu Filmów Fantastycznych w Trieście oraz zdobył nagrodę na festiwalu w Gdyni za muzykę Sandro di Stefano. Oprócz niej w filmie usłyszeć można też ikonę polskiego rocka - Korę

Gość: Bodo Kox, reżyser


Spectacular science fiction film combining both comedy and melodrama. Adam - who suffers from memory loss - comes to Warsaw of the future (it is 2030). He wants to start over so he finds a job in corporation. There he meets a bizzare Bernard (starring Sebastian Stankiewicz) and a beautiful Goria (starring Olga Bołądź). At first, she uses Adam just for sex but in a cold futuristic world she will desire to experience something real. The question is whether it is possible to let the feeling grow in a metropolis managed by fear and technology. Bodo Kox - whose latest film was awarded during the Trieste Science+Fiction Festival - will meet the audience during the Polish Cinema for Beginners. The film soundtrack, composed by Sandro di Stefano, was awarded at Polish Film Festival in Gdynia. It presents also music by Polish rock icon - Kora.

Guest: Bodo Kox, film director

Informacje o reżyserze

Bodo Kox

Urodził się w 1977 roku we Wrocławiu. Reżyser, scenarzysta, aktor amator. Jego filmowe korzenie tkwią w polskim kinie offowym, którego stał się ikoną. Obecnie studiuje reżyserię w Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Ukończył kurs fabularny w Szkole Filmowej Andrzeja Wajdy. Absolwent dziennikarstwa na Uniwersytecie Wrocławskim.


He was born in Wrocław in 1977. A director, screenwriter and amateur actor. He is an icon of Polish fringe cinema, from which he draws much of his directorial style. He is currently studying film direction at the Polish National Film, Television and Theatre School in Łódź, is a graduate in feature course from the Andrzej Wajda Film School, and holds a degree in journalism from the University of Wrocław.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2005 Marco P. i złodzieje rowerów

2005 Sobowtór

2007 Nie panikuj

2011 Księżycowa rzeka / Moon River (short)

2011 Rura (short)

stopka

reżyseria: Bodo Kox
obsada: Olga Bołądź, Piotr Polak, Sebastian Stankiewicz
polski dystrybutor: Kino Świat
barwa: kolor
Autsajder 
Adam Sikora, Polska 2018
Bergman100: Sarabanda 
Bergman 100
Ingmar Bergman, Szwecja, Dania, Norwegia, Włochy, Finlandia, Niemcy, Austria 2003
Bohemian Rhapsody 
Dexter Fletcher, Bryan Singer, Wielka Brytania, USA 2018
Filmowe poranki: Magiczne święta Kacpra i Emmy 
Filmowe poranki
Arne Lindtner Næss, Norwegia 2014
Fuga 
Agnieszka Smoczyńska, Polska, Czechy, Szwecja 2018
Genesis 2.0 
Christian Frei, Maxim Arbugaev, Szwajcaria 2018
Grinch (dubbing) 
Yarrow Cheney, Scott Mosier, Chiny, USA 2018
Kursk 
Thomas Vinterberg, Belgia, Luksemburg 2018
Mali bohaterowie (dubbing) 
Anne-Dauphine Julliand, Francja 2016
Mój piękny syn 
Felix Van Groeningen, USA 2018
Roma 
Alfonso Cuarón, Meksyk, USA 2018
Touch Me Not 
Adina Pintilie, Rumunia, Niemcy, Czechy, Bułgaria, Francja  2018
Winni 
Gustav Möller, Dania 2018
Zwierzęta 
Greg Zgliński, Szwajcaria, Austria, Polska 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.