repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 5 kwietnia 2018.

Moje córki krowy

These Daughters of Mine / Polish Cinema for Beginners: Moje córki krowy

reż. Kinga Dębska

czas: 84’
produkcja: Polska 2015
obsada: Agata Kulesza, Gabriela Muskała, Marian Dziędziel, Marcin Dorociński, Łukasz Simlat, Małgorzata Niemirska

Nikt inny nie potrafi zdenerwować tak, jak własna rodzina - utarczki między rodzeństwem bywają jednak najbardziej komiczne. Tak właśnie jest w Moich córkach krowach. Marta (Agata Kulesza), aktorka serialowa i samotna matka, utyskuje na brak szczęścia do facetów. Jej siostra Kasia (Gabriela Muskała) ma męża nieroba, syna dilera i dzieli dom z rodzicami. Kiedy ci zaczynają podupadać na zdrowiu, siostry - choć nie mogą na siebie patrzeć - zmuszone są połączyć siły. Czy uda im się trochę polubić? Moje córki krowy, obfitując w zabawne dialogi i doskonałe aktorstwo, barwnie odmalowują obraz współczesnej polskiej rodziny. Na ile osobisty to portret? Kulisy powstawania filmu zdradzi jego reżyserka, Kinga Dębska.

Kinga Dębska

Kinga Dębska

Jest absolwentką japonistyki na Uniwersytecie Warszawskim. Była kursantką w Camerimage Film School w Toruniu, studiowała także w szkole filmowej FAMU w Pradze. Reżyserka znana jest przede wszystkim jako autorka filmów dokumentalnych, m.in. Uzdrowiciele? oraz Kocham Chrystusa, za który otrzymała Grand Prix na Międzynarodowym Festiwalu Filmów Katolickich. Film Hel jest jej debiutem fabularnym.

Filmografia:

2001 Kocham Chrystusa (kr.m., dok.)

2002 Uzdrowiciele? (kr.m., dok.)

2005 Para mieszana (kr.m., dok., współreż.)

2007 Józek i jego dzieci (kr.m., dok.)

2009 Hel / Rebound

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!