repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 12 października 2017.

Obce niebo

reż. Dariusz Gajewski

czas: 107’
produkcja: Polska 2015
obsada: Agnieszka Grochowska, Bartłomiej Topa, Barbara Kubiak, Jan Englert

Mieszkające w Szwecji polskie małżeństwo - trener sportowy Marek (Bartłomiej Topa) i pracująca jako masażystka Basia (nagrodzona za tę rolę na festiwalu w Gdyni Agnieszka Grochowska) - przeżywa kryzys. Ich kłótnie mają negatywny wpływ na córeczkę Ulę, której zachowanie niepokoi szkołę, a następnie - opiekę społeczną. Chcąc uchronić dziewczynkę przed przemocą domową, do akcji wkracza opiekunka socjalna Anita (w tej roli Ewa Fröling, pamiętna z Fanny i Aleksander Bergmana), która oddaje Ulę pod opiekę rodziny zastępczej. Rodzice rozpoczynają dramatyczną walkę z biurokracją o własną córkę. Obce niebo wywołało dyskusję o kondycji polskiej rodziny i granicach ingerencji w jej sprawy. Tadeusz Sobolewski w recenzji napisał: "Podczas gdy z obawą mówi się u nas o obcych przybyszach, ten film odwraca perspektywę - ukazuje obcość Polaka emigranta oraz wzajemną obcość samych Europejczyków nie po to, żeby ją demonizować, tylko żeby zrozumieć. Konfrontując ze sobą rodziny polską i szwedzką, które połączyła osoba dziecka, Gajewski nie popada w kompleks polski, ale go przekracza."

gość: Dariusz Gajewski, reżyser

Dariusz Gajewski

Urodził się w 1964 roku w Częstochowie. Absolwent łódzkiej PWSFTViT (studia ukończył w 1993 roku). Przez pierwsze lata pracy reżyserskiej zajmował się dokumentem. Jego fabularnym debiutem był, zrealizowany własnym sumptem przy użyciu cyfrowej kamery, film AlaRm. Obraz został zaprezentowany i zauważony w konkursie kina niezależnego festiwalu w Gdyni, co umożliwiło Gajewskiemu realizację pełnometrażowego debiutu, Warszawy, który już rok później dostał pięć nagród w głównym konkursie gdyńskiego festiwalu. Reżyser jest laureatem Nagrody im. Andrzeja Munka, przyznawanej PWSFTViT jej absolwentom-debiutantom (2004). Pełni funkcję przewodniczącego Rady Programowej Studia „Młodzi i Film” im. Andrzeja Munka, zajmującego się produkcją filmowych debiutów.

Wybrana filmografia

1996 Planeta Brulion / Draft Planet (doc., short)

1999 Konwój / Convoy (doc., short)

2000 Cygaro i papierosy / A Cigar and Cigarettes (doc., short)

2002 AlaRm

2003 Warszawa / Warsaw

2006 Tak / Yes (doc., short)

2008 Lekcje pana Kuki / Mr Kuka’s Advice

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!