film
Europejskie Nagrody Filmowe: Przełamując fale
Breaking the Waves
reż. Lars von Trier / Dania, Francja, Hiszpania, Holandia, Islandia, Norwegia, Szwecjaa 1996 / 159’
Seanse - kup bilet:
27 wrz

Obsada

Emily Watson, Stellan Skarsgård, Katrin Cartlidge, Jean-Marc Barr, Adrian Rawlins, Udo Kier

Nagrody

MFF w Cannes 1996 - Wielka Nagroda Jury; Europejskie Nagrody Filmowe 1996 - najlepszy film, najlepsza aktorka; Nagroda FIPRESCI; Cezary 1997 - najlepszy film zagraniczny

Opis filmu

Mała wioska u wybrzeży Szkocji. Głęboko wierząca Bess wychodzi za mąż za Jana. Tuż po ślubie mężczyzna wyjeżdża do pracy na platformie wiertniczej. Osamotniona dziewczyna modli się o szybki powrót męża do domu. Jej prośba spełnia się w okrutny sposób. Na morzu dochodzi do wypadku, wskutek którego Jan trafia do szpitala sparaliżowany. Bess sądzi, że tragedia jest boską karą za jej niecierpliwość. By odpokutować winę, postanawia spełnić każde życzenie męża. Pewnego dnia Jan prosi o to, by zaczęła sypiać z innymi mężczyznami. Lars von Trier umieszcza w centrum historii charakterystyczną dla swojej późniejszej twórczości postać - prostoduszną dziewczynę, która musi stawić czoło sytuacjom granicznym. Duńczyk świadomie prowadzi fabułę ku ekstremom, każąc widzowi skonfrontować się z własnymi wyobrażeniami na temat takich pojęć jak "miłość" czy "wierność". Przełamując fale, zrealizowane częściowo zgodnie z postulatami manifestu Dogma 95, to mroczna, poruszająca przypowieść o poświęceniu w imię miłości i wyborach życiowych, które wymykają się prostym podziałom na to, co moralne i niemoralne.

Mariusz Mikliński

Informacje o reżyserze

Lars von Trier

Duński reżyser filmowy uznawany za jednego z najważniejszych współczesnych twórców kina autorskiego. W 1984 roku zadebiutował Elementem zbrodni. W 1995 roku z Thomasem Vinterbergiem opublikował manifest artystyczny Dogma 95, który postulował powrót do realizmu w kinie. Zrealizowanym w 1996 roku dramatem Przełamując fale otworzył trylogię Złotego serca, które uzupełnili Idioci i Tańcząc w ciemnościach. Zdobywca wielu nagród, w tym Złotej Palmy, Grand Prix i Nagrody Jury na festiwalu w Cannes. Obecnie przygotowuje anglojęzyczny thriller o seryjnym mordercy.

Wybrana filmografia

1984 Element zbrodni

1987 Epidemia

1991 Europa

1996 Przełamując fale

1998 Idioci

2003 Dogville

2009 Antychryst

2013 Nimfomanka

stopka

reżyseria: Lars von Trier
scenariusz: Lars von Trier, David Pirie, Peter Asmussen
zdjęcia: Robby Müller
montaż: Anders Refn
obsada: Emily Watson, Stellan Skarsgård, Katrin Cartlidge, Jean-Marc Barr, Adrian Rawlins, Udo Kier
producent: Vibeke Windeløv, Peter Aalbæk Jensen, Rob Langestraat
produkcja: Argus Film Produktie, Canal+, Arte, Eurimages, Zentropa Entertainments, Memfis Film, Liberator Productions
nagrody: MFF w Cannes 1996 - Wielka Nagroda Jury; Europejskie Nagrody Filmowe 1996 - najlepszy film, najlepsza aktorka; Nagroda FIPRESCI; Cezary 1997 - najlepszy film zagraniczny
język: angielski
barwa: kolor
Ad Astra 
James Gray, Brazylia, USA 2019
Avengers: Koniec gry (ukraiński dubbing) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Downton Abbey 
Michael Engler, Wielka Brytania 2019
Dzięki Bogu 
Francois Ozon, Belgia, Francja 2019
I znowu zgrzeszyliśmy, dobry Boże! 
Philippe de Chauveron, Francja 2019
Kino Dzieci 2019: Cały świat Romy 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Mischa Kamp, Holandia, Niemcy 2019
Kino Dzieci 2019: Dzień Czekolady 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Jacek Piotr Bławut, Polska 2018
Kino Dzieci 2019: Marona - psia opowieść 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Anca Damian, Francja, Rumunia, Belgia 2019
Kino Dzieci 2019: Pettson i Findus - Wielka wyprowadzka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Ali Samadi Ahadi, Niemcy 2018
Kino Dzieci 2019: Pinokio 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Enzo D'Alò, Włochy, Belgia, Francja, Luksemburg 2018
Kino Dzieci 2019: Szybcy i śnieżni 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Benoît Godbout, Kanada 2018
Kino Dzieci 2019: Trzech zbójców 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Hayo Freitag, Niemcy, USA 2007
Kino Dzieci 2019: Ucieczka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sandro Vanucchi, Włochy 2017
Kino Dzieci 2019: Wakacje z Raną 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sanne Vogel, Holandia 2019
Kino Dzieci 2019: Żubr Pompik - zestaw filmów krótkich 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Szymon Adamski, Paweł Dębski, Maciej Kur, Andrzej Piotr Morawski, Agnieszka Sadurska, Polska
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Między morzem a oceanem 
Isaki Lacuesta, Hiszpania, Szwajcaria, Rumunia 2018
Niezbędna konieczność 
Erwan Le Duc, Francja 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piłsudski 
Michał Rosa, Polska 2019
Polityka 
Patryk Vega, Polska 2019
Truposze nie umierają 
Jim Jarmusch, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.