film
Europejskie Nagrody Filmowe: Przełamując fale
Breaking the Waves
reż. Lars von Trier / Dania, Francja, Hiszpania, Holandia, Islandia, Norwegia, Szwecjaa 1996 / 159’
Seanse - kup bilet:
27 wrz

Obsada

Emily Watson, Stellan Skarsgård, Katrin Cartlidge, Jean-Marc Barr, Adrian Rawlins, Udo Kier

Nagrody

MFF w Cannes 1996 - Wielka Nagroda Jury; Europejskie Nagrody Filmowe 1996 - najlepszy film, najlepsza aktorka; Nagroda FIPRESCI; Cezary 1997 - najlepszy film zagraniczny

Opis filmu

Mała wioska u wybrzeży Szkocji. Głęboko wierząca Bess wychodzi za mąż za Jana. Tuż po ślubie mężczyzna wyjeżdża do pracy na platformie wiertniczej. Osamotniona dziewczyna modli się o szybki powrót męża do domu. Jej prośba spełnia się w okrutny sposób. Na morzu dochodzi do wypadku, wskutek którego Jan trafia do szpitala sparaliżowany. Bess sądzi, że tragedia jest boską karą za jej niecierpliwość. By odpokutować winę, postanawia spełnić każde życzenie męża. Pewnego dnia Jan prosi o to, by zaczęła sypiać z innymi mężczyznami. Lars von Trier umieszcza w centrum historii charakterystyczną dla swojej późniejszej twórczości postać - prostoduszną dziewczynę, która musi stawić czoło sytuacjom granicznym. Duńczyk świadomie prowadzi fabułę ku ekstremom, każąc widzowi skonfrontować się z własnymi wyobrażeniami na temat takich pojęć jak "miłość" czy "wierność". Przełamując fale, zrealizowane częściowo zgodnie z postulatami manifestu Dogma 95, to mroczna, poruszająca przypowieść o poświęceniu w imię miłości i wyborach życiowych, które wymykają się prostym podziałom na to, co moralne i niemoralne.

Mariusz Mikliński

Informacje o reżyserze

Lars von Trier

Duński reżyser filmowy uznawany za jednego z najważniejszych współczesnych twórców kina autorskiego. W 1984 roku zadebiutował Elementem zbrodni. W 1995 roku z Thomasem Vinterbergiem opublikował manifest artystyczny Dogma 95, który postulował powrót do realizmu w kinie. Zrealizowanym w 1996 roku dramatem Przełamując fale otworzył trylogię Złotego serca, które uzupełnili Idioci i Tańcząc w ciemnościach. Zdobywca wielu nagród, w tym Złotej Palmy, Grand Prix i Nagrody Jury na festiwalu w Cannes. Obecnie przygotowuje anglojęzyczny thriller o seryjnym mordercy.

Wybrana filmografia

1984 Element zbrodni

1987 Epidemia

1991 Europa

1996 Przełamując fale

1998 Idioci

2003 Dogville

2009 Antychryst

2013 Nimfomanka

stopka

reżyseria: Lars von Trier
scenariusz: Lars von Trier, David Pirie, Peter Asmussen
zdjęcia: Robby Müller
montaż: Anders Refn
obsada: Emily Watson, Stellan Skarsgård, Katrin Cartlidge, Jean-Marc Barr, Adrian Rawlins, Udo Kier
producent: Vibeke Windeløv, Peter Aalbæk Jensen, Rob Langestraat
produkcja: Argus Film Produktie, Canal+, Arte, Eurimages, Zentropa Entertainments, Memfis Film, Liberator Productions
nagrody: MFF w Cannes 1996 - Wielka Nagroda Jury; Europejskie Nagrody Filmowe 1996 - najlepszy film, najlepsza aktorka; Nagroda FIPRESCI; Cezary 1997 - najlepszy film zagraniczny
język: angielski
barwa: kolor
Dom, który zbudował Jack 
Lars von Trier, Dania, Francja, Niemcy, Szwecja 2018
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Granica 
Ali Abbasi, Szwecja, Dania 2018
High Life 
Claire Denis, Niemcy, Francja, Wielka Brytania, Polska 2018
Kurier 
Władysław Pasikowski, Polska 2019
Monument 
Jagoda Szelc, Polska 2018
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
Faworyta 
Yorgos Lanthimos, Irlandia, USA, Wielka Brytania 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
Kafarnaum 
Nadine Labaki, Liban, USA 2018
Kapitan 
Robert Schwentke, Niemcy, Polska, Portugalia, Francja 2017
Kurier (seans dla szkoły) 
Władysław Pasikowski, Polska 2019
Przemytnik 
Clint Eastwood, USA 2018
Robaczki z zaginionej dżungli 
Hélene Giraud, Thomas Szabo, Francja 2018
Szczęsliwy Lazzaro 
Alice Rohrwacher, Włochy, Szwajcaria, Francja, Niemcy 2018
Wspomnienie lata 
Adam Guziński, Polska 2016
Złodziejaszki 
Hirokazu Koreeda, Japonia 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.