repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 29 grudnia 2016.

Ida

reż. Paweł Pawlikowski

czas: 80’
produkcja: Polska, Dania, Francja, Wielka Brytania 2013
obsada: Agata Trzebuchowska, Agata Kulesza, Dawid Ogrodnik, Jerzy Trela, Adam Szyszkowski
nagrody: Oscary 2015 – najlepszy film nieanglojęzyczny; Europejskie Nagrody Filmowe 2014 – najlepszy film, reżyser, scenariusz, zdjęcia, Nagroda Publiczności
scenariusz: Paweł Pawlikowski, Rebecca Lenkiewicz
zdjęcia: Ryszard Lenczewski, Łukasz Żal
montaż: Jarosław Kamiński
muzyka: Kristian Eidnes Andersen
producent: Piotr Dzięcioł, Ewa Puszczyńska, Eric Abraham
produkcja: Opus Films, Phoenix Film Investments
język: polski, łacina, francuski

Początek lat sześćdziesiątych - jedna z nowicjuszek zostaje poproszona przez matkę przełożoną, aby przed złożeniem ślubów zakonnych spotkała się ze swoją jedyną krewną. Ciotka dziewczyny ma na imię Wanda i mieszka w Warszawie. Siostrzenica odwiedza ją bez zapowiedzi. Pierwsze spotkanie staje się monologiem dotyczącym ich wspólnej rodziny. Tak naprawdę nowicjuszka nazywa się Ida Lebestein i jest Żydówką. Jej rodzice zostali zamordowani w czasie wojny. Dziewczynka uratowała się tylko dlatego, że była niemowlakiem. Ponad piętnaście lat po wojnie Wanda i Ida próbują odnaleźć grób bliskich. Ida Pawła Pawlikowskiego to obraz Polski po okresie stalinowskim, przed marcem 1968 roku. Chwilowa odwilż zapewnia tylko pozorny spokój. Ludzie nie chcą wracać do przeszłości - boją się wspomnień z okresu wojny i powojnia. Dla wszystkich przeszłość jest bardzo niewygodna. Szczególnie na polskiej wsi, w domu, który kiedyś miał innych właścicieli. Spotkanie Wandy i Idy to również symboliczne przekazanie świadectwa - relacji dotyczącej czasu okupacji i historii pokazowych procesów stalinowskich.

Joanna Ostrowska

Paweł Pawlikowski

Urodził się w 1957 roku w Warszawie, reżyser i scenarzysta filmowy. W 1971 roku wyjechał wraz z matką do Wielkiej Brytanii. Uczęszczał do katolickiej szkoły. Studiował filozofię i literaturę w Londynie i Oksfordzie. Od 1986 roku był na stażu w BBC i zaczął realizować filmy dokumentalne. Po serii dokumentów m.in. o wojnie w Bośni zadebiutował filmem fabularnym Ostatnie wyjście (2000), który został nagrodzony BAFTĄ dla obiecującego, brytyjskiego twórcy. W 2004 roku nakręcił Lato miłości na podstawie książki Helen Cross. Jego ostatni film Ida to pierwszy polski film nagrodzony Oscarem w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny.

Filmografia

1992 Serbian Epics (TV, doc.)

1998 Korespondent / The Stringer

2000 Ostatnie wyjście / Last Resort

2004 Lato miłości / My Summer of Love

2011 Kobieta z piątej dzielnicy / La femme du Vème / The Woman in the Fifth

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!