repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 20 listopada 2016.

Głową w mur

Against the Wall / Gegen die Wand

reż. Fatih Akin

czas: 121’
produkcja: Niemcy 2004
obsada: Birol Ünel, Sibel Kekilli, Catrin Striebeck, Meltem Cumbul, Güven Kiraç
nagrody: MFF w Berlinie 2004 – najlepszy film, Nagroda FIPRESCI; Europejskie Nagrody Filmowe 2004 – najlepszy film
scenariusz: Fatih Akin
zdjęcia: Rainer Klausmann
montaż: Andrew Bird
muzyka: Alexander Hacke, Maceo Parker
producent: Stefan Schubert, Ralph Schwingel
produkcja: Arte, Bavaria Film International, Corazón International, Norddeutscher Rundfunk (NDR), Panfilm, Wüste Film
język: niemiecki, turecki, angielski

Cahit cierpi po śmierci żony. Upija się do nieprzytomności i pewnej nocy wjeżdża rozpędzonym samochodem w mur. Zostaje zatrzymany w szpitalu psychiatrycznym. W trakcie jednej z wizyt u lekarza poznaje młodą Turczynkę o imieniu Sibel. Dziewczyna próbowała podciąć sobie żyły. Ma już dość życia w tradycyjnej tureckiej rodzinie, w której to mężczyzna ma całkowitą kontrolę nad kobietą. Para decyduje się na białe małżeństwo. Dzięki takiemu układowi Sibel będzie mogła być wreszcie wolna. Z czasem układ biznesowy zmienia się w uczucie, co prowadzi do tragedii. Głową w mur to film Fatiha Akina, jednego z najbardziej interesujących współczesnych niemieckich reżyserów. Historia Cahita i Sibel jest gatunkową hybrydą, połączeniem melodramatu i kryminału. Narracja została podzielona na dwie części, w których odbija się losy tych, którzy utracili ukochanych. Film Akina to również niezwykle odważny portret społeczności tureckiej w Niemczech na początku XXI wieku.

Joanna Ostrowska

Fatih Akin

Urodził się w 1973 roku w Hamburgu, reżyser i scenarzysta. Jego rodzice pochodzą z Turcji. Studiował komunikację wizualną na Hochschule für bildende Künste (HfbK). Zrobił dyplom w 2000 roku. Zadebiutował w 1998 roku filmem krótkometrażowym Kurz und Schmerzlos, który otrzymał liczne nagrody na wielu festiwalach. W 2002 roku nakręcił swój pierwszy film pełnometrażowy Solino. Po sukcesie Głową w mur (Złoty Niedźwiedź, Europejska Nagroda Filmowa) jest uznawany za jednego z najważniejszych europejskich reżyserów. Jego ostatni film Rana (2014) o ludobójstwie Ormian w Imperium Osmańskim wywołał wiele kontrowersji.

Wybrana filmografia

2004 Głową w mur / Gegen die Wand / Head-On

2005 Życie jest muzyką / Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul

2007 Na krawędzi nieba / Auf der anderen Seite / The Edge of Heaven

2009 Soul Kitchen

2014 Rana / The Cut

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!