film
 
Europejskie Nagrody Filmowe: Złodziej dzieci
The Stolen Children / Il ladro di bambini
reż. Gianni Amelio / Włochy, Francja, Szwajcaria 1992 / 114’
Seanse - kup bilet:
15 wrz

Obsada

Enrico Lo Verso, Valentina Scalici, Giuseppe Ieracitano

Nagrody

Europejskie Nagrody Filmowe 1992 - najlepszy film; MFF w Cannes 1992 – Wielka Nagroda Jury, Nagroda Jury Ekumenicznego, David di Donatello Awards 1992 - najlepszy film, reżyser, muzyka, montaż, producent

Opis filmu

Mediolańska policja aresztuje Sycylijkę, która zmuszała do stręczycielstwa swoją dwunastoletnią córkę. Dziewczynka i jej młodszy o dwa lata brat zostają skierowani do pobliskiego domu dziecka. Obowiązek odeskortowania rodzeństwa na miejsce zostaje przydzielony młodemu karabinierowi Antonio. Pozornie łatwa podróż staje się coraz bardziej skomplikowana, a między trojgiem bohaterów rodzi się głęboka więź emocjonalna. Złodziej dzieci to wielki triumf Gianniego Amelia, który ożywił skostniałą konwencje kina drogi i nasycił ją właściwym sobie ciepłem oraz dyskretnym humorem. Przy okazji włoski twórca wykazał się artystyczną niezależnością. Wbrew sugestiom producentów nie zgodził się, aby w roli Antonia obsadzić popularnego już wówczas Antonio Banderasa. Zamiast tego postawił na znacznie mniej znanego Enrica Lo Versa, który wkrótce stał się gwiazdą włoskiego kina i jednym z ulubionych aktorów Amelia. W późniejszych latach pracowali ze sobą przy tak uznanych filmach jak Lamerica czy Echa dzieciństwa.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Gianni Amelio

Urodzony w 1945 roku w San Pietro Magisano. Podczas studiów filozoficznych na Uniwersytecie w Messynie zafascynował się kinem. W 1965 roku przeniósł się do Rzymu i rozpoczął pracę w przemyśle filmowym. Reżyserskie szlify zdobywał jako asystent takich twórców jak Liliana Cavani i Vittorio De Seta. Nakręcił wiele nagradzanych filmów telewizyjnych, a w 1982 roku zrealizował swój pierwszy film kinowy - Colpire al cuore. Jest laureatem wielu nagród, a dzieła takie jak Otwarte drzwiZłodzieje dzieci Rosetta czy Echa dzieciństwa zapewniły mu status czołowego twórcy kina europejskiego.

Wybrana filmografia

1982 Cios w serce / Colpire al cuore / Blow to the Heart

1990 Otwarte drzwi / Porte aperte / Open Doors

1992 Złodziej dzieci / Il ladro di bambini / The Stolen Children

1994 Lamerica

2014 Szczęśliwy, kto jest inny / Felice chi è diverso / Happy to Be Different  (dok.)

stopka

reżyseria: Gianni Amelio
scenariusz: Gianni Amelio, Sandro Petraglia, Stefano Rulli
zdjęcia: Tonino Nardi, Renato Tafuri
montaż: Simona Paggi
muzyka: Franco Piersanti
obsada: Enrico Lo Verso, Valentina Scalici, Giuseppe Ieracitano
producent: Angelo Rizzoli Jr., Stefano Mufanò
produkcja: Erre Produzioni, Alia Film
nagrody: Europejskie Nagrody Filmowe 1992 - najlepszy film; MFF w Cannes 1992 – Wielka Nagroda Jury, Nagroda Jury Ekumenicznego, David di Donatello Awards 1992 - najlepszy film, reżyser, muzyka, montaż, producent
język: włoski
barwa: kolor
Adapter. Kino bez barier: Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Adapter. Kino bez barier
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarownica 2 (napisy) 
Joachim Rønning, USA 2019
Czarownica 2 (wersja oryginalna) 
Joachim Rønning, USA 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kino na bis: Syn Szawła 
Kino na bis
László Nemes, Węgry 2015
Mowa ptaków 
Xawery Żuławski, Polska 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Polish Cinema for Beginners: Ostatnia rodzina 
Polish Cinema for Beginners
Jan P. Matuszyński, Polska 2016
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Rzeka 
Emir Baigazin, Norwegia, Polska, Kazachstan 2018
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Wystawa na ekranie: Leonardo. Dzieła wszystkie 
Wystawa na ekranie 2019/2020
Phil Grabsky
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.