repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 30 grudnia 2016.

Młodość

Youth

reż. Paolo Sorrentino

czas: 118’
produkcja: Włochy, Francja 2015
obsada: Michael Caine, Harvey Keitel, Paul Dano, Rachel Weisz, Jane Fonda
nagrody: Europejskie Nagrody Filmowe 2015 - najlepszy film, reżyser, aktor
scenariusz: Paolo Sorrentino
zdjęcia: Luca Bigazzi
montaż: Cristiano Travaglioli
muzyka: David Lang
producent: Carlotta Calori, Francesca Cima, Nicola Giuliano, Fabio Conversi
produkcja: Indigo Film in co-production with Barbary Film, Pathé, France 2 Cinéma, Number 9 Films, C-Films
język: angielski

Fred jest emerytowanym kompozytorem, Mick - aktywnym zawodowo reżyserem. Przyjaźnią się od czterdziestu lat i każdego lata spotykają w alpejskim kurorcie, w którym między kolejnymi masażami dyskutują o sztuce i życiu, ostatnio coraz częściej również o przemijaniu. Zegar tyka. Starość i młodość, racjonalizm kontra mistycyzm. Miłość – popęd czy romantyczny ideał? Mick pracuje z zespołem młodych scenarzystów, chce przed śmiercią stworzyć wiekopomne dzieło. Fred, namawiany przez samą królową na powrót do dyrygentury, opiera się. Ich dzieci, trwające do tej pory w zgodnym związku, czeka rozwód. Ekskluzywny kurort to świat kontrastów, parada dziwolągów, w której kroczą zmęczony popularnością gwiazdor Hollywood, nierealnie piękna Miss World czy piłkarz uderzająco podobny do Maradony. Ironia płynnie splata się tu z liryzmem. Młodość to naznaczony autorskim stemplem realizacyjny majstersztyk, pobudzający zmysły bohaterów i widzów. Kadry przypominają klasyczne dzieła malarstwa, muzyka staje się osobnym bohaterem. U Sorrentino życie jest spektaklem, a ekran - sceną.

Anna Tatarska (16. MFF T-Mobile Nowe Horyzonty)

Paolo Sorrentino

Urodził się w Neapolu w 1970 roku. Jego pełnometrażowy debiut O jednego więcej był pokazywany podczas MFF w Wenecji i zyskał uznanie w kraju i za granicą. To przy tym filmie zaczęła się trwająca do dziś współpraca reżysera z Tonim Servillo. Międzynarodową sławę zyskał w 2004 roku dzięki swojemu stylowemu thrillerowi Skutki miłości. ZaBoskiego zdobył nagrodę canneńskiego jury. Jego największym dotychczasowym sukcesem jest wyróżnione Oscarem Wielkie piękno.

Wybrana filmografia

2001 O jednego więcej / L'uomo in più / One Man Up

2004 Skutki miłości / Le conseguenze dell'amore / The Consequeces of Love

2006 Przyjaciel rodziny / L'Amico di famiglia / The Family Friend

2008 Boski / Il Divo

2013 Wielkie piękno / La grande bellezza / The Great Beauty

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!