film
 
Europejskie Nagrody Filmowe: Złodziej dzieci
The Stolen Children / Il ladro di bambini
reż. Gianni Amelio / Włochy, Francja, Szwajcaria 1992 / 114’
Seanse - kup bilet:
15 wrz

Obsada

Enrico Lo Verso, Valentina Scalici, Giuseppe Ieracitano

Nagrody

Europejskie Nagrody Filmowe 1992 - najlepszy film; MFF w Cannes 1992 – Wielka Nagroda Jury, Nagroda Jury Ekumenicznego, David di Donatello Awards 1992 - najlepszy film, reżyser, muzyka, montaż, producent

Opis filmu

Mediolańska policja aresztuje Sycylijkę, która zmuszała do stręczycielstwa swoją dwunastoletnią córkę. Dziewczynka i jej młodszy o dwa lata brat zostają skierowani do pobliskiego domu dziecka. Obowiązek odeskortowania rodzeństwa na miejsce zostaje przydzielony młodemu karabinierowi Antonio. Pozornie łatwa podróż staje się coraz bardziej skomplikowana, a między trojgiem bohaterów rodzi się głęboka więź emocjonalna. Złodziej dzieci to wielki triumf Gianniego Amelia, który ożywił skostniałą konwencje kina drogi i nasycił ją właściwym sobie ciepłem oraz dyskretnym humorem. Przy okazji włoski twórca wykazał się artystyczną niezależnością. Wbrew sugestiom producentów nie zgodził się, aby w roli Antonia obsadzić popularnego już wówczas Antonio Banderasa. Zamiast tego postawił na znacznie mniej znanego Enrica Lo Versa, który wkrótce stał się gwiazdą włoskiego kina i jednym z ulubionych aktorów Amelia. W późniejszych latach pracowali ze sobą przy tak uznanych filmach jak Lamerica czy Echa dzieciństwa.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Gianni Amelio

Urodzony w 1945 roku w San Pietro Magisano. Podczas studiów filozoficznych na Uniwersytecie w Messynie zafascynował się kinem. W 1965 roku przeniósł się do Rzymu i rozpoczął pracę w przemyśle filmowym. Reżyserskie szlify zdobywał jako asystent takich twórców jak Liliana Cavani i Vittorio De Seta. Nakręcił wiele nagradzanych filmów telewizyjnych, a w 1982 roku zrealizował swój pierwszy film kinowy - Colpire al cuore. Jest laureatem wielu nagród, a dzieła takie jak Otwarte drzwiZłodzieje dzieci Rosetta czy Echa dzieciństwa zapewniły mu status czołowego twórcy kina europejskiego.

Wybrana filmografia

1982 Cios w serce / Colpire al cuore / Blow to the Heart

1990 Otwarte drzwi / Porte aperte / Open Doors

1992 Złodziej dzieci / Il ladro di bambini / The Stolen Children

1994 Lamerica

2014 Szczęśliwy, kto jest inny / Felice chi è diverso / Happy to Be Different  (dok.)

stopka

reżyseria: Gianni Amelio
scenariusz: Gianni Amelio, Sandro Petraglia, Stefano Rulli
zdjęcia: Tonino Nardi, Renato Tafuri
montaż: Simona Paggi
muzyka: Franco Piersanti
obsada: Enrico Lo Verso, Valentina Scalici, Giuseppe Ieracitano
producent: Angelo Rizzoli Jr., Stefano Mufanò
produkcja: Erre Produzioni, Alia Film
nagrody: Europejskie Nagrody Filmowe 1992 - najlepszy film; MFF w Cannes 1992 – Wielka Nagroda Jury, Nagroda Jury Ekumenicznego, David di Donatello Awards 1992 - najlepszy film, reżyser, muzyka, montaż, producent
język: włoski
barwa: kolor
Ad Astra 
James Gray, Brazylia, USA 2019
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Downton Abbey 
Michael Engler, Wielka Brytania 2019
Dzięki Bogu 
Francois Ozon, Belgia, Francja 2019
I znowu zgrzeszyliśmy, dobry Boże! 
Philippe de Chauveron, Francja 2019
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Między morzem a oceanem 
Isaki Lacuesta, Hiszpania, Szwajcaria, Rumunia 2018
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piłsudski 
Michał Rosa, Polska 2019
Polityka 
Patryk Vega, Polska 2019
Avengers: Koniec gry (ukraiński dubbing) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Kino Dzieci 2019: Cały świat Romy 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Mischa Kamp, Holandia, Niemcy 2019
Kino Dzieci 2019: Dzień Czekolady 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Jacek Piotr Bławut, Polska 2018
Kino Dzieci 2019: Marona - psia opowieść 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Anca Damian, Francja, Rumunia, Belgia 2019
Kino Dzieci 2019: Pettson i Findus - Wielka wyprowadzka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Ali Samadi Ahadi, Niemcy 2018
Kino Dzieci 2019: Pinokio 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Enzo D'Alò, Włochy, Belgia, Francja, Luksemburg 2018
Kino Dzieci 2019: Szybcy i śnieżni 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Benoît Godbout, Kanada 2018
Kino Dzieci 2019: Trzech zbójców 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Hayo Freitag, Niemcy, USA 2007
Kino Dzieci 2019: Ucieczka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sandro Vanucchi, Włochy 2017
Kino Dzieci 2019: Wakacje z Raną 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sanne Vogel, Holandia 2019
Kino Dzieci 2019: Żubr Pompik - zestaw filmów krótkich 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Szymon Adamski, Paweł Dębski, Maciej Kur, Andrzej Piotr Morawski, Agnieszka Sadurska, Polska
Niezbędna konieczność 
Erwan Le Duc, Francja 2019
Truposze nie umierają 
Jim Jarmusch, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.