film
 
Europejskie Nagrody Filmowe: Złodziej dzieci
The Stolen Children / Il ladro di bambini
reż. Gianni Amelio / Włochy, Francja, Szwajcaria 1992 / 114’
Seanse - kup bilet:
15 wrz

Obsada

Enrico Lo Verso, Valentina Scalici, Giuseppe Ieracitano

Nagrody

Europejskie Nagrody Filmowe 1992 - najlepszy film; MFF w Cannes 1992 – Wielka Nagroda Jury, Nagroda Jury Ekumenicznego, David di Donatello Awards 1992 - najlepszy film, reżyser, muzyka, montaż, producent

Opis filmu

Mediolańska policja aresztuje Sycylijkę, która zmuszała do stręczycielstwa swoją dwunastoletnią córkę. Dziewczynka i jej młodszy o dwa lata brat zostają skierowani do pobliskiego domu dziecka. Obowiązek odeskortowania rodzeństwa na miejsce zostaje przydzielony młodemu karabinierowi Antonio. Pozornie łatwa podróż staje się coraz bardziej skomplikowana, a między trojgiem bohaterów rodzi się głęboka więź emocjonalna. Złodziej dzieci to wielki triumf Gianniego Amelia, który ożywił skostniałą konwencje kina drogi i nasycił ją właściwym sobie ciepłem oraz dyskretnym humorem. Przy okazji włoski twórca wykazał się artystyczną niezależnością. Wbrew sugestiom producentów nie zgodził się, aby w roli Antonia obsadzić popularnego już wówczas Antonio Banderasa. Zamiast tego postawił na znacznie mniej znanego Enrica Lo Versa, który wkrótce stał się gwiazdą włoskiego kina i jednym z ulubionych aktorów Amelia. W późniejszych latach pracowali ze sobą przy tak uznanych filmach jak Lamerica czy Echa dzieciństwa.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Gianni Amelio

Urodzony w 1945 roku w San Pietro Magisano. Podczas studiów filozoficznych na Uniwersytecie w Messynie zafascynował się kinem. W 1965 roku przeniósł się do Rzymu i rozpoczął pracę w przemyśle filmowym. Reżyserskie szlify zdobywał jako asystent takich twórców jak Liliana Cavani i Vittorio De Seta. Nakręcił wiele nagradzanych filmów telewizyjnych, a w 1982 roku zrealizował swój pierwszy film kinowy - Colpire al cuore. Jest laureatem wielu nagród, a dzieła takie jak Otwarte drzwiZłodzieje dzieci Rosetta czy Echa dzieciństwa zapewniły mu status czołowego twórcy kina europejskiego.

Wybrana filmografia

1982 Cios w serce / Colpire al cuore / Blow to the Heart

1990 Otwarte drzwi / Porte aperte / Open Doors

1992 Złodziej dzieci / Il ladro di bambini / The Stolen Children

1994 Lamerica

2014 Szczęśliwy, kto jest inny / Felice chi è diverso / Happy to Be Different  (dok.)

stopka

reżyseria: Gianni Amelio
scenariusz: Gianni Amelio, Sandro Petraglia, Stefano Rulli
zdjęcia: Tonino Nardi, Renato Tafuri
montaż: Simona Paggi
muzyka: Franco Piersanti
obsada: Enrico Lo Verso, Valentina Scalici, Giuseppe Ieracitano
producent: Angelo Rizzoli Jr., Stefano Mufanò
produkcja: Erre Produzioni, Alia Film
nagrody: Europejskie Nagrody Filmowe 1992 - najlepszy film; MFF w Cannes 1992 – Wielka Nagroda Jury, Nagroda Jury Ekumenicznego, David di Donatello Awards 1992 - najlepszy film, reżyser, muzyka, montaż, producent
język: włoski
barwa: kolor
Czyściciele internetu 
Hans Block, Moritz Riesewieck, Niemcy, Brazylia 2018
Hard Paint 
Filipe Matzembacher, Marcio Reolon, Brazylia 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Nina 
Olga Chajdas, Polska 2018
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
Venom 
Ruben Fleischer, USA 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa (seans dla szkoły) 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kapitan Morten i Królowa Pająków 
Kaspar Jancis, Henry Nicholson, Riho Unt, Estonia, Belgia, Irlandia, Wielka Brytania 2018
Mała stopa 
Karey Kirkpatrick, USA 2018
Młodość Astrid 
Pernille Fischer Christensen, Szwecja, Dania 2018
Nowe Horyzonty dla Seniora: Żona 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Björn Runge, Szwecja, USA, Wielka Brytania 2017
Twój Vincent (polski dubbing, seans dla szkoły) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Wieś pływających krów 
Katarzyna Trzaska, Polska 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.