film
Czechosłowacka Nowa Fala: O uroczystości i gościach
The Party and the Guests / O slavnosti a hostech
reż. Jan Němec / Czechosłowacja 1966 / 68’
Seanse - kup bilet:
30 cze

Obsada

Ivan Vyskočil, Jan Klusák, Jiří Němec, Pavel Bosek, Karel Mareš

Opis filmu

Ostra satyra na system komunistyczny, a jednocześnie ponadczasowa krytyka hipokryzji, konformizmu i zgubnego wpływu zbiorowości na jednostkę. Grupa gości zostaje zaproszona na przyjęcie organizowane przez wpływowego znajomego. Po drodze dochodzi do przykrego incydentu sprowokowanego przez zaprzyjaźnionego z gospodarzem mężczyznę. Mimo zapewnień, że chodziło tylko o głupi żart, uczestnicy bankietu robią się podejrzliwi. Jeden z gości – wciąż roztrzęsiony za sprawą niedawnych wydarzeń – bez słowa opuszcza zebranych. Po krótkiej naradzie reszta towarzystwa wyrusza na poszukiwania kompana. Intryga rozwija się w nieoczekiwanym kierunku, a widoczna w postawie bohaterów troska bardzo szybko ustępuje miejsca pogardzie i poczuciu wyższości wobec słabszego. Jan Němec w swoim filmie znakomicie łączy nastrój niepewności i osaczenia z groteskowym humorem. Dzięki temu jego tragikomedia wydaje się przesiąknięta duchem książek Kafki.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Jan Němec

Urodził się w 1936 roku w Pradze, zmarł 19 marca 2016, reżyser i scenarzysta filmowy. Nazywany enfant terrible czechosłowackiej Nowej Fali. Ukończył reżyserię na FAMU. Zadebiutował filmem Diamenty nocy na podstawie opowiadania Arnošta Lustiga. W 1965 roku wyreżyserował film O uroczystości i gościach (na podstawie scenariusza Ester Krumbachovej) – satyrę o konformizmie, która nie spodobała się władzy komunistycznej. W trakcie inwazji wojsk Układu Warszawskiego na Czechosłowację nakręcił Oratorium dla Pragi. Między innymi z tego powodu otrzymał zakaz robienia filmów i musiał opuścić kraj. Wrócił do Czechosłowacji w 1989 roku.

Wybrana filmografia

1964 Diamenty nocy / Démanty noci / Diamonds of the Night

1965 O uroczystości i gościach / O slavnosti a hostech / The Party and the Guests/

1968 Oratorio for Prague

2001 Nocne rozmowy z matką / Nocní hovory s matkou / Late Night Talks with Mother

2004 Kraina mego serca / Krajina mého srdce / Landscape of My Heart

stopka

reżyseria: Jan Němec
scenariusz: Jan Němec, Ester Krumbachová
zdjęcia: Jaromír Šofr
montaż: Miroslav Hájek
muzyka: Karel Mareš
obsada: Ivan Vyskočil, Jan Klusák, Jiří Němec, Pavel Bosek, Karel Mareš
producent: Ladislav Kalas
produkcja: Filmové studio Barrandov
język: czeski
barwa: cz.-b.
1800 gramów 
Marcin Głowacki, Polska 2019
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
Doktor Sen 
Mike Flanagan, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kino Dzieci i VOX prezentują: Basia 3 
Filmowe poranki
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski
Kino na bis: Legenda Kaspara Hausera 
Kino na bis
Davide Manuli, Włochy 2012
Nie ma nas w domu 
Ken Loach, Belgia, Francja, Wielka Brytania 2019
Niewidoczne życie sióstr Gusmão 
Karim Aïnouz, Brazylia 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
Obywatel Jones 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pięć Smaków: Made in Hong Kong 
13. FF Pięć Smaków
Fruit Chan, Hongkong 1997
Pięć Smaków: Maggie 
13. FF Pięć Smaków
Yi Okseop, Korea Południowa 2018
Polish Cinema for Beginners: Demon 
Polish Cinema for Beginners
Marcin Wrona, Polska 2015
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Proceder 
Michał Węgrzyn, Polska 2019
Rodzina Addamsów 
Greg Tiernan, Conrad Vernon, USA, Wielka Brytania, Kanada 2019
Ukryta gra 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.