film
Czechosłowacka Nowa Fala: Sklep przy głównej ulicy
The Shop on Main Street / Obchod na korze
reż. Ján Kadár, Elmar Klos / Czechosłowacja 1965 / 120’
Seanse - kup bilet:
01 cze

Obsada

Ida Kamińska, Jozef Kroner, Hana Slivková, Martin Hollý

Nagrody

Oscar 1965 – najlepszy film nieanglojęzyczny; MFF w Cannes 1965 – specjalne wyróżnienie: Jozef Kroner, Ida Kamińska

Opis filmu

W trakcie II wojny światowej, w marionetkowej Republice Słowackiej, którą zarządzał ksiądz Józef Tiso, gorliwie przeprowadzano akcję „aryzacji”. Tono – poczciwy stolarz, mieszkaniec maleńkiego miasteczka Sabinov, z dnia na dzień zostaje zarządcą sklepu z guzikami. Jest to związane z nowymi rozporządzeniami dotyczącymi mienia żydowskiego. Właścicielką sklepu jest Rozalia Lautmanova – starsza, głucha żydowska kobieta, która nie do końca zdaje sobie sprawę z tego, co dzieje się za drzwiami jej pasmanterii. Tono i Rozalia są od siebie w pewien sposób uzależnieni. Na początku ledwo tolerują swoją obecność, z czasem ich relacja całkowicie się zmienia. Pewnego dnia lokalne władze i służby porządkowe rozpoczną koncentrację miejscowej ludności na głównym placu miasteczka... Sklep przy głównej ulicy Kadára i Klosa to przypowieść o oportunizmie „sąsiadów” i moralnych wyborach w sytuacji ekstremalnej. Jest to pierwszy film z Europy Wschodniej, który nagrodzono Oscarem w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny. Główną rolę zagrała w nim Ida Kamińska – diwa przedwojennego kina jidysz, która w 1966 roku była również nominowana do Oscara właśnie za kreację Rozalii Lautmanovej.

Joanna Ostrowska

Informacje o reżyserze

Ján Kadár

Urodził się w 1918 roku w Budapeszcie. Słowacki reżyser filmowy. Studiował na Uniwersytecie Karola w Pradze i w szkole filmowej w Bratysławie. Podczas II wojny światowej internowany w nazistowskim obozie pracy. Po wojnie pracował jako asystent reżysera i scenarzysta w studiu Koliba w Bratysławie i studiu Barrandow w Pradze. W 1952 roku nakręcił pierwszy film w duecie z czeskim reżyserem Elmarem Klosem (Únos). W 1968 roku Kadár wyemigrował do USA, gdzie dalej reżyserował filmy. Trzy lata przed śmiercią został dziekanem szkoły filmowej American Film Institute. Zmarł w 1979 roku w Los Angeles.

Wybrana filmografia

1958 Trzy życzenia / Tri prání / Three Wishes (współreż.)

1964 Oskarżony / Obžalovaný / Defendant (współreż.)

1965 Sklep przy głównej ulicy / Obchod na korze / The Shop on Main Street (współreż.)

1970 Mój anioł stróż / The Angel Levine

1971 Pożądanie zwane Anada / Touha zvaná Anada / Desire Called Anada (współreż.)

1975 Kłamstwa mojego taty / Lies My Father Told Me

stopka

reżyseria: Ján Kadár, Elmar Klos
scenariusz: Ján Kadár, Elmar Klos, Ladislav Grosman
zdjęcia: Vladimír Novotný
montaż: Diana Heringová, Jaromír Janáček
muzyka: Zdeněk Liška
obsada: Ida Kamińska, Jozef Kroner, Hana Slivková, Martin Hollý
producent: Milos Broz, Jaromír Lukás
produkcja: Filmové studio Barrandov
nagrody: Oscar 1965 – najlepszy film nieanglojęzyczny; MFF w Cannes 1965 – specjalne wyróżnienie: Jozef Kroner, Ida Kamińska
język: słowacki, jidysz
barwa: cz.-b.
1800 gramów 
Marcin Głowacki, Polska 2019
Aspromonte 
Mimmo Calopresti, Włochy 2019
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
DKF Politechnika: Jutro albo pojutrze 
DKF Politechnika
Bing Liu, USA 2018
Doktor Sen 
Mike Flanagan, USA 2019
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer LeeChris Buck, USA 2019
Kult. Film 
Olga Bieniek, Polska 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Nie ma nas w domu 
Ken Loach, Belgia, Francja, Wielka Brytania 2019
Niebieskie Chachary 
Cezary Grzesiuk, Polska 2019
Obywatel Jones (seans dla szkoły) 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Photographer's Choice: Amator 
Pokazy specjalne
Krzysztof Kieślowski, Polska 1979
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Proceder 
Michał Węgrzyn, Polska 2019
Supernova 
Bartosz Kruhlik, Polska 2019
Tydzień Filmu Niemieckiego: Moje dzieciństwo i ja 
Tydzień Filmu Niemieckiego 2019
Caroline Link, Niemcy 2018
Ukryta gra 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Niewidoczne życie sióstr Gusmão 
Karim Aïnouz, Brazylia 2019
Ukryta gra (seans dla szkoły) 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.