film
     
Czechosłowacka Nowa Fala: Słońce w sieci
The Sun in a Net / Slnko v sieti
reż. Štefan Uher / Czechosłowacja 1962 / 90’
Seanse - kup bilet:
24 lut

Obsada

Jana Beláková, Oľga Šalagová, Marián Bielik, Pavel Chrobak

Opis filmu

Pionierskie dzieło czechosłowackiej Nowej Fali, które w dniu premiery zaskakiwało obyczajową odwagą. W filmie Štefana Uhera pojawiły się postacie niemające wcześniej wstępu do krajowej kinematografii: beztroscy rodzice, niewierni mężowie i zagubione w rzeczywistości nastolatki. Zgodnie z późniejszą praktyką nurtu reżyser sięgnął głównie po aktorów niezawodowych, których obecność ma na celu zwiększenie wiarygodności opowiadanej historii. Głównymi bohaterami Słońca w sieci są Fajolo i Bela, dwoje młodych ludzi uwikłanych w toksyczną, relację. Choć oboje wydają się hardzi i cyniczni, swoją postawą dają w rzeczywistości wyraz emocjonalnej dezorientacji. Słońce w sieci pokazuje skomplikowany proces rodzenia się tożsamości bohaterów. Film Uhera otwarcie zrywa z regułami klasycznej narracji. Jest dygresyjny, anegdotyczny i przescony atmosferą letniego rozleniwienia. Poetycki nastrój dodatkowo potęguje oczekiwane przez bohaterów zaćmienie słońca, które odegra istotną rolę w rozwoju fabuły.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Štefan Uher

Urodzony w 1930 roku. Absolwent praskiej szkoły filmowej FAMU. Po ukończeniu studiów wraz z Peterem Solanem pracował w studiu Koliba w Bratysławie. Debiutował w 1961 roku filmem My z 9-tej A, opowiadającym o codziennym życiu grupy piętnastolatków. Zrealizowane rok później Słońce w sieci to najbardziej znany film w jego dorobku. Swoje dzieła tworzył z grupą stałych współpracowników, do których należeli: operator Stanislav Szomolányi, scenarzysta Alfonz Bednár i kompozytor Ilja Zeljenka. Zmarł w 1993 roku.

Wybrana filmografia

1961 My z 9-tej A / My z deviatej A 

1962 Słońce w sieci / Slnko v sieti /The Sun in a Net

1965 Organy / Organ / The Organ

1967 Panna cudotwórczyni / Panna zázracnica / Miraculous Virgin

1982 Pasła konie na betonie / Pásla kone na betóne / She Kept Asking for the Moon

stopka

reżyseria: Štefan Uher
scenariusz: Alfonz Bednár
zdjęcia: Stanislav Szomolányi
montaż: Bedřich Voděrka
muzyka: Ilja Zeljenka, Ivan Stadtrucker
obsada: Jana Beláková, Oľga Šalagová, Marián Bielik, Pavel Chrobak
producent: Ján Svikruha
produkcja: Filmové Studio Bratislava
język: czeski
barwa: cz.-b.
1800 gramów 
Marcin Głowacki, Polska 2019
Aspromonte 
Mimmo Calopresti, Włochy 2019
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
DKF Politechnika: Jutro albo pojutrze 
DKF Politechnika
Bing Liu, USA 2018
Doktor Sen 
Mike Flanagan, USA 2019
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer LeeChris Buck, USA 2019
Kult. Film 
Olga Bieniek, Polska 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Nie ma nas w domu 
Ken Loach, Belgia, Francja, Wielka Brytania 2019
Niebieskie Chachary 
Cezary Grzesiuk, Polska 2019
Obywatel Jones (seans dla szkoły) 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Photographer's Choice: Amator 
Pokazy specjalne
Krzysztof Kieślowski, Polska 1979
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Proceder 
Michał Węgrzyn, Polska 2019
Supernova 
Bartosz Kruhlik, Polska 2019
Tydzień Filmu Niemieckiego: Moje dzieciństwo i ja 
Tydzień Filmu Niemieckiego 2019
Caroline Link, Niemcy 2018
Ukryta gra 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Niewidoczne życie sióstr Gusmão 
Karim Aïnouz, Brazylia 2019
Ukryta gra (seans dla szkoły) 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.