film
     
Czechosłowacka Nowa Fala: Słońce w sieci
The Sun in a Net / Slnko v sieti
reż. Štefan Uher / Czechosłowacja 1962 / 90’
Seanse - kup bilet:
24 lut

Obsada

Jana Beláková, Oľga Šalagová, Marián Bielik, Pavel Chrobak

Opis filmu

Pionierskie dzieło czechosłowackiej Nowej Fali, które w dniu premiery zaskakiwało obyczajową odwagą. W filmie Štefana Uhera pojawiły się postacie niemające wcześniej wstępu do krajowej kinematografii: beztroscy rodzice, niewierni mężowie i zagubione w rzeczywistości nastolatki. Zgodnie z późniejszą praktyką nurtu reżyser sięgnął głównie po aktorów niezawodowych, których obecność ma na celu zwiększenie wiarygodności opowiadanej historii. Głównymi bohaterami Słońca w sieci są Fajolo i Bela, dwoje młodych ludzi uwikłanych w toksyczną, relację. Choć oboje wydają się hardzi i cyniczni, swoją postawą dają w rzeczywistości wyraz emocjonalnej dezorientacji. Słońce w sieci pokazuje skomplikowany proces rodzenia się tożsamości bohaterów. Film Uhera otwarcie zrywa z regułami klasycznej narracji. Jest dygresyjny, anegdotyczny i przescony atmosferą letniego rozleniwienia. Poetycki nastrój dodatkowo potęguje oczekiwane przez bohaterów zaćmienie słońca, które odegra istotną rolę w rozwoju fabuły.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Štefan Uher

Urodzony w 1930 roku. Absolwent praskiej szkoły filmowej FAMU. Po ukończeniu studiów wraz z Peterem Solanem pracował w studiu Koliba w Bratysławie. Debiutował w 1961 roku filmem My z 9-tej A, opowiadającym o codziennym życiu grupy piętnastolatków. Zrealizowane rok później Słońce w sieci to najbardziej znany film w jego dorobku. Swoje dzieła tworzył z grupą stałych współpracowników, do których należeli: operator Stanislav Szomolányi, scenarzysta Alfonz Bednár i kompozytor Ilja Zeljenka. Zmarł w 1993 roku.

Wybrana filmografia

1961 My z 9-tej A / My z deviatej A 

1962 Słońce w sieci / Slnko v sieti /The Sun in a Net

1965 Organy / Organ / The Organ

1967 Panna cudotwórczyni / Panna zázracnica / Miraculous Virgin

1982 Pasła konie na betonie / Pásla kone na betóne / She Kept Asking for the Moon

stopka

scenariusz: Alfonz Bednár
zdjęcia: Stanislav Szomolányi
montaż: Bedřich Voděrka
muzyka: Ilja Zeljenka, Ivan Stadtrucker
producent: Ján Svikruha
produkcja: Filmové Studio Bratislava
język: czeski
barwa: cz.-b.
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Mistrzowie Kina: Na zawsze Laurence 
Mistrzowie Kina
Xavier Dolan, Francja, Kanada 2012
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Oh, Boy! 
Pokazy specjalne
Jan Ole Gerster, Niemcy 2012
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Dzieci z Bullerbyn 
Bohaterowie Astrid Lindgren
Lasse Hallström, Szwecja, Włochy 1986
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Miłość mojego brata 
Monia Chokri, Kanada 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Wózkownia: Małe kobietki 
Wózkownia
Greta Gerwig, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.