film
Czechosłowacka Nowa Fala:
Miłość blondynki
The Loves of a Blonde / Lásky jedné plavovlásky
reż. Miloš Forman / Czechosłowacja 1965 / 76’
Seanse - kup bilet:
23 lut

Obsada

Hana Brejchová, Vladimír Pucholt, Vladimír Mensík, Ivan Kheil

Opis filmu

Pewnego dnia Miloš Forman usłyszał anegdotę o dziewczynie z prowincji, która błąkała się po Pradze w poszukiwaniu poznanego kilka dni wcześniej mężczyzny. Młody reżyser wzbogacił tę historię o kilka barwnych szczegółów i uznał, że ma w ręku doskonały materiał na film. W Miłości blondynki – zgodnie z duchem czechosłowackiej Nowej Fali – aktorów zawodowych postawił na planie obok naturszczyków, a paradokumentalny styl opowiadania przełamał wybuchami groteskowego komizmu. W rezultacie powstała kolejna, po znakomitym Czarnym Piotrusiu, opowieść o frustrującej i pełnej absurdów codzienności młodych Czechosłowaków. Choć Miłość blondynki gorzko ocenia rzeczywistości, Forman nie stara się wprawiać widza w przygnębienie. W swoim filmie pochyla się przecież nad bohaterką, która za wszelką cenę usiłuje wyrwać się z marazmu. Desperacja jasnowłosej Anduli jest jednocześnie nieodparcie komiczna i zasługująca na szacunek. Właśnie ta emocjonalna niejednoznaczność gwarantuje powodzenie Miłości blondynki po dziś dzień, a przed laty zapewniła jej nominację do Oscara dla najlepszego filmu nieanglojęzycznego.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Miloš Forman

Urodzony w 1932 roku. Absolwent praskiej Akademii Sztuk Scenicznych. Jedna z ikon czechosłowackiej Nowej Fali. Zrealizował – nominowane do Oscara w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny – filmy Miłość blondynki i Pali się, moja panno. Od 1968 roku przebywa na emigracji w Stanach Zjednoczonych. Uchodzi za przenikliwego, ironicznego komentatora amerykańskiej rzeczywistości. Autor tak znanych filmów jak nagrodzony pięcioma Oscarami Lot nad kukułczym gniazdemHair czy Amadeusz.



Wybrana filmografia

1963 Czarny Piotruś / Černý Petr / Black Peter

1965 Miłość blondynki / Lásky jedné plavovlásky / Loves of a Blonde

1967 Pali się, moja panno / Hoří, má panenko! / The Firemen's Ball

1975 Lot nad kukułczym gniazdem / One Flew Over the Cuckoo's Nest

1984 Amadeusz / Amadeus

stopka

reżyseria: Miloš Forman
scenariusz: Miloš Forman, Jaroslav Papoušek, Ivan Passer, Václav Šašek
zdjęcia: Miroslav Ondříček
montaż: Miroslav Hájek
muzyka: Evžen Illín
obsada: Hana Brejchová, Vladimír Pucholt, Vladimír Mensík, Ivan Kheil
producent: Rudolf Hájek, Vlado Hreljanovic
produkcja: CBK, Sebor, Filmové studio Barrandov
język: czeski
barwa: cz.-b.
1800 gramów 
Marcin Głowacki, Polska 2019
Aspromonte 
Mimmo Calopresti, Włochy 2019
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
DKF Politechnika: Jutro albo pojutrze 
DKF Politechnika
Bing Liu, USA 2018
Doktor Sen 
Mike Flanagan, USA 2019
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer LeeChris Buck, USA 2019
Kult. Film 
Olga Bieniek, Polska 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Nie ma nas w domu 
Ken Loach, Belgia, Francja, Wielka Brytania 2019
Niebieskie Chachary 
Cezary Grzesiuk, Polska 2019
Obywatel Jones (seans dla szkoły) 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Photographer's Choice: Amator 
Pokazy specjalne
Krzysztof Kieślowski, Polska 1979
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Proceder 
Michał Węgrzyn, Polska 2019
Supernova 
Bartosz Kruhlik, Polska 2019
Tydzień Filmu Niemieckiego: Moje dzieciństwo i ja 
Tydzień Filmu Niemieckiego 2019
Caroline Link, Niemcy 2018
Ukryta gra 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Niewidoczne życie sióstr Gusmão 
Karim Aïnouz, Brazylia 2019
Ukryta gra (seans dla szkoły) 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.