film
   
Czechosłowacka Nowa Fala: Pali się, moja panno
The Firemen's Ball / Hoří, má panenko!
reż. Miloš Forman / Czechosłowacja, Włochy 1967 / 70’
Seanse - kup bilet:
10 mar

Obsada

Jan Vostrčil, Jarmila Kuchařová, František Paska, Alena Květová

Opis filmu

Ostatni czechosłowacki film Miloša Formana prawie doprowadził do ogólnokrajowej katastrofy. Po obejrzeniu Pali się, moja panno oburzeni strażacy ponoć zagrozili, że przestaną gasić pożary. Co spowodowało tyle hałasu? Film Formana stanowi relację z dorocznego Balu Strażaka odbywającego się w jednej z czechosłowackich wiosek. Impreza bardzo szybko wymyka się spod kontroli – giną przeznaczone na loterię fanty, a jedyna kandydatka do tytułu miss balu okazuje się tęgą matroną. Atmosfera z każdą chwilą staje się coraz bardziej napięta. Zgryźliwie zabawne Pali się… ma w sobie znacznie mniej ciepła i wyrozumiałości niż większość nowofalowych komedii. Film Formana powszechnie odczytywano jako sarkastyczne oskarżenie pod adresem systemu komunistycznego i jego zgubnego wpływu na mentalność obywateli. Czechosłowaccy dygnitarze pojęli aluzję i próbowali jak najbardziej zaszkodzić promocji dzieła. Na szczęście Pali się… zachwyciło francuskiego reżysera François Truffauta, który zadbał o nadanie filmowi odpowiedniego rozgłosu. W efekcie Miloš Forman otrzymał drugą w karierzę nominację do Oscara.

 

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Miloš Forman

Urodzony w 1932 roku. Absolwent praskiej Akademii Sztuk Scenicznych. Jedna z ikon czechosłowackiej Nowej Fali. Zrealizował – nominowane do Oscara w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny – filmy Miłość blondynki i Pali się, moja panno. Od 1968 roku przebywa na emigracji w Stanach Zjednoczonych. Uchodzi za przenikliwego, ironicznego komentatora amerykańskiej rzeczywistości. Autor tak znanych filmów jak nagrodzony pięcioma Oscarami Lot nad kukułczym gniazdemHair czy Amadeusz.

Wybrana filmografia

1963 Czarny Piotruś / Černý Petr / Black Peter

1965 Miłość blondynki / Lásky jedné plavovlásky / Loves of a Blonde

1967 Pali się, moja panno / Hoří, má panenko! / The Firemen's Ball

1975 Lot nad kukułczym gniazdem / One Flew Over the Cuckoo's Nest

1984 Amadeusz / Amadeus

stopka

scenariusz: Miloš Forman, Jaroslav Papoušek, Ivan Passer, Václav Šašek
zdjęcia: Miroslav Ondříček
montaż: Miroslav Hájek
muzyka: Karel Mareš
producent: Rudolf Hájek
produkcja: Filmové studio Barrandov, Carlo Ponti Cinematografica
język: czeski
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Mistrzowie Kina: Na zawsze Laurence 
Mistrzowie Kina
Xavier Dolan, Francja, Kanada 2012
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Oh, Boy! 
Pokazy specjalne
Jan Ole Gerster, Niemcy 2012
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Dzieci z Bullerbyn 
Bohaterowie Astrid Lindgren
Lasse Hallström, Szwecja, Włochy 1986
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Miłość mojego brata 
Monia Chokri, Kanada 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Wózkownia: Małe kobietki 
Wózkownia
Greta Gerwig, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.