film
   
Czechosłowacka Nowa Fala: Straszne skutki awarii telewizora
Behold Homolka / Ecce homo Homolka
reż. Jaroslav Papoušek / Czechosłowacja 1970 / 80’
Seanse - kup bilet:
26 maja

Obsada

Josef Šebánek, Marie Motlová, František Husák, Helena Růžičková

Opis filmu

Perła czechosłowackiej komedii i arcydzieło łagodnej mizantropii. Film Jaroslava Papouška opisuje kilka godzin z życia trzech pokoleń praskiej rodziny. Po zakończonej przedwcześnie majówce Homolkowie mają nadzieję na spokojne popołudnie przed telewizorem. Niestety, sprzęt ulega awarii, a atmosfera między domownikami z każdą chwilą staje się coraz bardziej napięta. Bardzo szybko wychodzi na jaw, że za fasadą mieszczańskiej stabilizacji kryje się gorycz, niespełnienie i poczucie niedostosowania do społecznych ról. Wszystkie te cechy kumulują się zwłaszcza w postaci gnuśnego i wiecznie niezadowolonego z życia Dziadka. W przewrotnym świecie Papouška to właśnie ten bohater ostatecznie okaże się najbardziej oddany rodzinie. Wszyscy Homolkowie, choć nieodparcie śmieszni, są głęboko ludzcy i świadomi swoich słabości. Pewnie dlatego zyskali tak wielką sympatię widowni, a ich perypetie doczekały się jeszcze dwóch filmowych kontynuacji.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Jaroslav Papoušek

Urodzony w 1929 roku. Ukończył wydział rzeźby praskiej Akademii Sztuk Pięknych. Po studiach pracował jako rzeźbiarz i karykaturzysta. Do świata filmu wszedł jako współscenarzysta filmów Miloša Formana (Czarny PiotruśMiłość blondynkiPali się, moja panno) i Ivana Passera (Intymne oświetlenie). Jako reżyser zadebiutował w 1968 roku filmem Najpiękniejszy wiek. Największą sławę zdobył jednak dzięki Strasznym skutkom awarii telewizora i kolejnym częściom komediowej trylogii o rodzinie Homolków. Zmarł w 1995 roku.

Wybrana filmografia

1969 Najpiękniejszy wiek / Nejkrásnejsí vek / The Most Beautiful Age

1970 Straszne skutki awarii telewizora / Ecce homo Homolka / Behold Homolka

1971 Hogo fogo Homolka

1972 Homolkowie na urlopie / Homolka a tobolka

1984 Podróż dookoła mojej głowy / Cesta kolem mé hlavy / Round My Head in 40 Days

stopka

scenariusz: Jaroslav Papoušek
zdjęcia: Jozef Ort-Snep
montaż: Jiřina Lukešová
muzyka: Karel Mareš
producent: Rudolf Hájek
produkcja: Filmové studio Barrandov, Sebor
język: czeski
barwa: cz.-b.
1917 
Sam Mendes, USA 2020
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Biały, biały dzień 
Hlynur Pálmason, Islandia, Dania 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Matthias i Maxime 
Xavier Dolan, Kanada 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Oficer i szpieg 
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Sybilla 
Justine Triet, Francja, Belgia 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Zew krwi 
Chris Sanders, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.