film
   
Czechosłowacka Nowa Fala: Straszne skutki awarii telewizora
Behold Homolka / Ecce homo Homolka
reż. Jaroslav Papoušek / Czechosłowacja 1970 / 80’
Seanse - kup bilet:
26 maja

Obsada

Josef Šebánek, Marie Motlová, František Husák, Helena Růžičková

Opis filmu

Perła czechosłowackiej komedii i arcydzieło łagodnej mizantropii. Film Jaroslava Papouška opisuje kilka godzin z życia trzech pokoleń praskiej rodziny. Po zakończonej przedwcześnie majówce Homolkowie mają nadzieję na spokojne popołudnie przed telewizorem. Niestety, sprzęt ulega awarii, a atmosfera między domownikami z każdą chwilą staje się coraz bardziej napięta. Bardzo szybko wychodzi na jaw, że za fasadą mieszczańskiej stabilizacji kryje się gorycz, niespełnienie i poczucie niedostosowania do społecznych ról. Wszystkie te cechy kumulują się zwłaszcza w postaci gnuśnego i wiecznie niezadowolonego z życia Dziadka. W przewrotnym świecie Papouška to właśnie ten bohater ostatecznie okaże się najbardziej oddany rodzinie. Wszyscy Homolkowie, choć nieodparcie śmieszni, są głęboko ludzcy i świadomi swoich słabości. Pewnie dlatego zyskali tak wielką sympatię widowni, a ich perypetie doczekały się jeszcze dwóch filmowych kontynuacji.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Jaroslav Papoušek

Urodzony w 1929 roku. Ukończył wydział rzeźby praskiej Akademii Sztuk Pięknych. Po studiach pracował jako rzeźbiarz i karykaturzysta. Do świata filmu wszedł jako współscenarzysta filmów Miloša Formana (Czarny PiotruśMiłość blondynkiPali się, moja panno) i Ivana Passera (Intymne oświetlenie). Jako reżyser zadebiutował w 1968 roku filmem Najpiękniejszy wiek. Największą sławę zdobył jednak dzięki Strasznym skutkom awarii telewizora i kolejnym częściom komediowej trylogii o rodzinie Homolków. Zmarł w 1995 roku.

Wybrana filmografia

1969 Najpiękniejszy wiek / Nejkrásnejsí vek / The Most Beautiful Age

1970 Straszne skutki awarii telewizora / Ecce homo Homolka / Behold Homolka

1971 Hogo fogo Homolka

1972 Homolkowie na urlopie / Homolka a tobolka

1984 Podróż dookoła mojej głowy / Cesta kolem mé hlavy / Round My Head in 40 Days

stopka

reżyseria: Jaroslav Papoušek
scenariusz: Jaroslav Papoušek
zdjęcia: Jozef Ort-Snep
montaż: Jiřina Lukešová
muzyka: Karel Mareš
obsada: Josef Šebánek, Marie Motlová, František Husák, Helena Růžičková
producent: Rudolf Hájek
produkcja: Filmové studio Barrandov, Sebor
język: czeski
barwa: cz.-b.
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarny Mercedes 
Janusz Majewski, Polska 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Kino na bis: Sugar Man 
Kino na bis
Malik Bendjelloul, Szwecja, Wielka Brytania 2012
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Legiony (seans dla szkoły) 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Najlepsze z Najgorszych: Klątwa Doliny Węży 
Najlepsze z Najgorszych
Marek Piestrak, Polska, USA 1987
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Boże Ciało 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Jan Komasa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Rok przełomu. 1989: Obywatel Havel 
Rok przełomu. 1989
Miroslav Janek, Pavel Koutecký, Czechy 2008
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.