film
Czechosłowacka Nowa Fala: Dzień nasz codzienny...
Our Daily Day... / Deň náš každodenný...
reż. Otakar Krivánek / Czechosłowacja 1969 / 89’
Seanse - kup bilet:
17 mar

Obsada

Michal Ravinger Jr., Michal Ravinger Sr., Marcel Ravinger, Gertrúda Ravingerová, Michaela Ravingerová

Opis filmu

Tytuł mówi wszystko. Otakar Krivánek sportretował w swoim filmie pewną rodzinę, która dzień po dniu zmaga się z życiem. Nie jest to jednak zacięta walka, prędzej przyjacielskie przepychanki. Rodzice zarabiają jako nauczyciele, a po skończonej pracy próbują wychowywać dzieci. Wieczorami ściszonymi głosami rozmawiają o dylematach związanych z dorastaniem. Kiedy najlepiej rozpocząć seksualną edukację? Wcześniej czy później? Pewnie zawsze robi się to za wcześnie lub za późno. Ich podopieczni mają inne problemy. Wyjście do kina z onieśmielającą dziewczyną, wybór sukienki na imprezę – właśnie takimi sprawami wybrukowana jest ich codzienność. Krivánek opowiedział o tym wszystkim prosto i bez fajerwerków, ale przy tym naturalnie i na luzie. Jego film – z udziałem członków prawdziwej rodziny, częściowo improwizowany – jest połączeniem kina fabularnego i dokumentalnego, podobnym w stylu i tonie do Czarnego Piotrusia Miloša Formana.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Otakar Krivánek

Żył w latach 1931-1997. Studiował w szkole filmowej Famu w Pradze. Ponadto kształcił się w Bratysławie w dziedzinie architektury. Zadebiutował dokumentem Czas, w którym żyjemy. Później zaczął też realizować filmy fabularne. Pracował w teatrze i telewizji.

Wybrana filmografia

1968 Czas, w którym żyjemy / Čas, ktorý žijeme / The Time We Are Living (dok.)

1969 Dzień nasz codzienny... / Deň náš každodenný... / Our Daily Day...

1975 Miłosierny czas / Milosrdny čas

1979 Blízke diaľavy / Close Distance

1982 Predčasné leto

stopka

reżyseria: Otakar Krivánek
scenariusz: Otakar Krivánek
zdjęcia: Jozef Grussmann
montaż: Otakar Krivánek
obsada: Michal Ravinger Jr., Michal Ravinger Sr., Marcel Ravinger, Gertrúda Ravingerová, Michaela Ravingerová
producent: Gustáv Adamica
produkcja: Slovenská Pozicovna Filmov
język: słowacki
barwa: cz.-b.
1800 gramów 
Marcin Głowacki, Polska 2019
Aspromonte 
Mimmo Calopresti, Włochy 2019
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
DKF Politechnika: Jutro albo pojutrze 
DKF Politechnika
Bing Liu, USA 2018
Doktor Sen 
Mike Flanagan, USA 2019
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer LeeChris Buck, USA 2019
Kult. Film 
Olga Bieniek, Polska 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Nie ma nas w domu 
Ken Loach, Belgia, Francja, Wielka Brytania 2019
Niebieskie Chachary 
Cezary Grzesiuk, Polska 2019
Obywatel Jones (seans dla szkoły) 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Photographer's Choice: Amator 
Pokazy specjalne
Krzysztof Kieślowski, Polska 1979
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Proceder 
Michał Węgrzyn, Polska 2019
Supernova 
Bartosz Kruhlik, Polska 2019
Tydzień Filmu Niemieckiego: Moje dzieciństwo i ja 
Tydzień Filmu Niemieckiego 2019
Caroline Link, Niemcy 2018
Ukryta gra 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Niewidoczne życie sióstr Gusmão 
Karim Aïnouz, Brazylia 2019
Ukryta gra (seans dla szkoły) 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.