film
Czechosłowacka Nowa Fala: Dzień nasz codzienny...
Our Daily Day... / Deň náš každodenný...
reż. Otakar Krivánek / Czechosłowacja 1969 / 89’
Seanse - kup bilet:
17 mar

Obsada

Michal Ravinger Jr., Michal Ravinger Sr., Marcel Ravinger, Gertrúda Ravingerová, Michaela Ravingerová

Opis filmu

Tytuł mówi wszystko. Otakar Krivánek sportretował w swoim filmie pewną rodzinę, która dzień po dniu zmaga się z życiem. Nie jest to jednak zacięta walka, prędzej przyjacielskie przepychanki. Rodzice zarabiają jako nauczyciele, a po skończonej pracy próbują wychowywać dzieci. Wieczorami ściszonymi głosami rozmawiają o dylematach związanych z dorastaniem. Kiedy najlepiej rozpocząć seksualną edukację? Wcześniej czy później? Pewnie zawsze robi się to za wcześnie lub za późno. Ich podopieczni mają inne problemy. Wyjście do kina z onieśmielającą dziewczyną, wybór sukienki na imprezę – właśnie takimi sprawami wybrukowana jest ich codzienność. Krivánek opowiedział o tym wszystkim prosto i bez fajerwerków, ale przy tym naturalnie i na luzie. Jego film – z udziałem członków prawdziwej rodziny, częściowo improwizowany – jest połączeniem kina fabularnego i dokumentalnego, podobnym w stylu i tonie do Czarnego Piotrusia Miloša Formana.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Otakar Krivánek

Żył w latach 1931-1997. Studiował w szkole filmowej Famu w Pradze. Ponadto kształcił się w Bratysławie w dziedzinie architektury. Zadebiutował dokumentem Czas, w którym żyjemy. Później zaczął też realizować filmy fabularne. Pracował w teatrze i telewizji.

Wybrana filmografia

1968 Czas, w którym żyjemy / Čas, ktorý žijeme / The Time We Are Living (dok.)

1969 Dzień nasz codzienny... / Deň náš každodenný... / Our Daily Day...

1975 Miłosierny czas / Milosrdny čas

1979 Blízke diaľavy / Close Distance

1982 Predčasné leto

stopka

scenariusz: Otakar Krivánek
zdjęcia: Jozef Grussmann
montaż: Otakar Krivánek
producent: Gustáv Adamica
produkcja: Slovenská Pozicovna Filmov
język: słowacki
barwa: cz.-b.
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Mistrzowie Kina: Na zawsze Laurence 
Mistrzowie Kina
Xavier Dolan, Francja, Kanada 2012
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Oh, Boy! 
Pokazy specjalne
Jan Ole Gerster, Niemcy 2012
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Dzieci z Bullerbyn 
Bohaterowie Astrid Lindgren
Lasse Hallström, Szwecja, Włochy 1986
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Miłość mojego brata 
Monia Chokri, Kanada 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Wózkownia: Małe kobietki 
Wózkownia
Greta Gerwig, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.