film
   
Czechosłowacka Nowa Fala: 322
reż. Dušan Hanák / Czechosłowacja 1969 / 94’
Seanse - kup bilet:
05 maja

Obsada

Václav Lohniský, Lucyna Winnicka, Josef Abrhám, Miroslav Macháček, František Zvarík

Nagrody

MFF w Mannheim-Heidelbergu 1969 – główna nagroda

Opis filmu

322 to kod oznaczający zdiagnozowanego u pacjenta raka. Pacjentem jest tu łagodny i poczciwy mężczyzna w średnim wieku. Jak zostaje to obwieszczone na samym początku: stracił on wiarę, ale brakuje mu odwagi, aby na dobre przestać wierzyć. Bohater ma na swoim koncie kilka błędów – jednym z nich jest nieudane małżeństwo z kobietą, z którą wciąż dzieli mieszkanie. Pogarszający się stan zdrowia wydaje się impulsem do podsumowania życia. Historia pacjenta jest jednak zaledwie pretekstem do opowiedzenia o całym społeczeństwie: desperacko poszukującym szczęścia, poddawanym mniej lub bardziej wyraźnej kontroli, stojącym wobec nieprzyjaznych historycznych procesów. Ten wielowarstwowy, egzystencjalny dramat zostaje opowiedziany za pomocą wyrafinowanych środków wyrazu. Reżyser podzielił film na rozdziały opatrzone intrygującymi tytułami, a uwagę widza przyciągają posępne, poetyckie ujęcia życia miejskiego oraz ekstrawaganckie zabiegi stylistyczne.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Dušan Hanák

Urodzony w 1938 roku słowacki reżyser. Ukończył słynne FAMU w Pradze. Po kilku nagrodzonych krótkometrażówkach i filmach telewizyjnych zadebiutował w 1969 roku dramatem 322, opowiadającym o przymusowej kolektywizacji i ludziach umierających na raka. W swoim najbardziej znanym filmie, dokumencie Obrazy starego świata, kontynuował zgłębianie tematyki starości, choroby i ułomności ciała. W 1989 roku na Berlinale za film Ja kocham, ty kochasz otrzymał Srebrnego Niedźwiedzia dla najlepszego reżysera.

Wybrana filmografia

1969 322

1972 Obrazy starego świata / Obrazy starého sveta / Pictures of the Old World (dok.)

1976 Różowe sny / Ružové sny / Rose Tinted Dreams

1985 Cicha radość / Tichá radosť / Quiet Happiness

1989 Ja kocham, ty kochasz / Ja milujem, ty miluješ / I Love, You Love

1995 Papierowe głowy / Papierové hlavy / Paper Heads (dok.)

stopka

reżyseria: Dušan Hanák
scenariusz: Dušan Hanák, Ján Johanides, Natasa Tanská na podstawie noweli Jána Johanidesa
zdjęcia: Viktor Svoboda
montaż: Alfréd Benčič
muzyka: Ladislav Gerhardt
obsada: Václav Lohniský, Lucyna Winnicka, Josef Abrhám, Miroslav Macháček, František Zvarík
producent: Gejza Maráky
produkcja: Studio Hraných Filmov Bratislava
nagrody: MFF w Mannheim-Heidelbergu 1969 – główna nagroda
język: słowacki
barwa: cz.-b.
1800 gramów 
Marcin Głowacki, Polska 2019
Aspromonte 
Mimmo Calopresti, Włochy 2019
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
DKF Politechnika: Jutro albo pojutrze 
DKF Politechnika
Bing Liu, USA 2018
Doktor Sen 
Mike Flanagan, USA 2019
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer LeeChris Buck, USA 2019
Kult. Film 
Olga Bieniek, Polska 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Nie ma nas w domu 
Ken Loach, Belgia, Francja, Wielka Brytania 2019
Niebieskie Chachary 
Cezary Grzesiuk, Polska 2019
Obywatel Jones (seans dla szkoły) 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Photographer's Choice: Amator 
Pokazy specjalne
Krzysztof Kieślowski, Polska 1979
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Proceder 
Michał Węgrzyn, Polska 2019
Supernova 
Bartosz Kruhlik, Polska 2019
Tydzień Filmu Niemieckiego: Moje dzieciństwo i ja 
Tydzień Filmu Niemieckiego 2019
Caroline Link, Niemcy 2018
Ukryta gra 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Niewidoczne życie sióstr Gusmão 
Karim Aïnouz, Brazylia 2019
Ukryta gra (seans dla szkoły) 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.