film
   
Czechosłowacka Nowa Fala: 322
reż. Dušan Hanák / Czechosłowacja 1969 / 94’
Seanse - kup bilet:
05 maja

Obsada

Václav Lohniský, Lucyna Winnicka, Josef Abrhám, Miroslav Macháček, František Zvarík

Nagrody

MFF w Mannheim-Heidelbergu 1969 – główna nagroda

Opis filmu

322 to kod oznaczający zdiagnozowanego u pacjenta raka. Pacjentem jest tu łagodny i poczciwy mężczyzna w średnim wieku. Jak zostaje to obwieszczone na samym początku: stracił on wiarę, ale brakuje mu odwagi, aby na dobre przestać wierzyć. Bohater ma na swoim koncie kilka błędów – jednym z nich jest nieudane małżeństwo z kobietą, z którą wciąż dzieli mieszkanie. Pogarszający się stan zdrowia wydaje się impulsem do podsumowania życia. Historia pacjenta jest jednak zaledwie pretekstem do opowiedzenia o całym społeczeństwie: desperacko poszukującym szczęścia, poddawanym mniej lub bardziej wyraźnej kontroli, stojącym wobec nieprzyjaznych historycznych procesów. Ten wielowarstwowy, egzystencjalny dramat zostaje opowiedziany za pomocą wyrafinowanych środków wyrazu. Reżyser podzielił film na rozdziały opatrzone intrygującymi tytułami, a uwagę widza przyciągają posępne, poetyckie ujęcia życia miejskiego oraz ekstrawaganckie zabiegi stylistyczne.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Dušan Hanák

Urodzony w 1938 roku słowacki reżyser. Ukończył słynne FAMU w Pradze. Po kilku nagrodzonych krótkometrażówkach i filmach telewizyjnych zadebiutował w 1969 roku dramatem 322, opowiadającym o przymusowej kolektywizacji i ludziach umierających na raka. W swoim najbardziej znanym filmie, dokumencie Obrazy starego świata, kontynuował zgłębianie tematyki starości, choroby i ułomności ciała. W 1989 roku na Berlinale za film Ja kocham, ty kochasz otrzymał Srebrnego Niedźwiedzia dla najlepszego reżysera.

Wybrana filmografia

1969 322

1972 Obrazy starego świata / Obrazy starého sveta / Pictures of the Old World (dok.)

1976 Różowe sny / Ružové sny / Rose Tinted Dreams

1985 Cicha radość / Tichá radosť / Quiet Happiness

1989 Ja kocham, ty kochasz / Ja milujem, ty miluješ / I Love, You Love

1995 Papierowe głowy / Papierové hlavy / Paper Heads (dok.)

stopka

reżyseria: Dušan Hanák
scenariusz: Dušan Hanák, Ján Johanides, Natasa Tanská na podstawie noweli Jána Johanidesa
zdjęcia: Viktor Svoboda
montaż: Alfréd Benčič
muzyka: Ladislav Gerhardt
obsada: Václav Lohniský, Lucyna Winnicka, Josef Abrhám, Miroslav Macháček, František Zvarík
producent: Gejza Maráky
produkcja: Studio Hraných Filmov Bratislava
nagrody: MFF w Mannheim-Heidelbergu 1969 – główna nagroda
język: słowacki
barwa: cz.-b.
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarny Mercedes 
Janusz Majewski, Polska 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Kino na bis: Sugar Man 
Kino na bis
Malik Bendjelloul, Szwecja, Wielka Brytania 2012
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Legiony (seans dla szkoły) 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Najlepsze z Najgorszych: Klątwa Doliny Węży 
Najlepsze z Najgorszych
Marek Piestrak, Polska, USA 1987
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Boże Ciało 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Jan Komasa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Rok przełomu. 1989: Obywatel Havel 
Rok przełomu. 1989
Miroslav Janek, Pavel Koutecký, Czechy 2008
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.