czas: 90’
produkcja: Polska 2023
język: polski
gatunek: reportaż
Film jak i debata po filmie będą tłumaczone na PJM.
Trzeci reportaż Green REV Institute to mapa kosztów współczesnej produkcji żywności i mapa rozwiązań dla naszych talerzy. Planeta, zdrowie, aktywizm, nauka, przyszłość kolejnych pokoleń, dzika przyroda, bioróżnorodność...
Green REV Institute zabiera nas w podróż, w której bohaterowie i bohaterki na kolejnych przystankach odkrywają tajemnice żywności w XXI wieku i kreślą obraz koniecznych zmian. Po tym filmie spojrzysz inaczej na półki sklepowe i zawartość lodówki!
Po premierze reportażu zapraszamy na panel dyskusyjny - czy naprawa naszych talerzy uratuje nas i planetę?
Dyskusję poprowadzi Miłosława Bożek - dziennikarka Radia RAM, edukatorka. Jej gośćmi i gościniami będą:
- Jolanta Niezgodzka - Posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej X kadencji, radna Rady Miejskiej Wrocławia 2018-2023, Przewodnicząca Zarządu Osiedla Stare Miasto, Wiceprezeska Stowarzyszenia Dolnośląski Kongres Kobiet. W Sejmie pracuje w komisjach: Infrastruktury, Samorządu i Polityki Regionalnej oraz Polityki Społecznej i Rodziny. Zaangażowana m.in: w działania na rzecz praw kobiet, praw osób LGBT+ oraz ochrony środowiska.
- dr Robert Maślak - biolog, adiunkt w Zakładzie Biologii Ewolucyjnej i Ochrony Kręgowców Uniwersytetu Wrocławskiego, specjalista z zakresu zachowania i dobrostanu zwierząt nieudomowionych w niewoli. Zwolennik nowych technologii w produkcji żywności. Zaangażowany w inicjatywy dotyczące ochrony przyrody, klimatu i humanitarnej ochrony zwierząt, działacz Lewicy;
- Elżbieta Lemańska-Błażowska - mama 5-letniej Dąbrówki, aktywistka klimatyczna należąca do społecznego Ruchu Rodzice dla Klimatu oraz do Koalicji Wrocławska Ochrona Klimatu. Animatorka warsztatów "Mozaika klimatyczna" - przekazujących w przystępny sposób wiedzę o fizycznych podstawach zmian klimatu. Miłośniczka kontaktu z naturą, w szczególności górskich wędrówek. Z zawodu brokerka ubezpieczeniowa - w jej pracy skutki zmian klimatu są bardzo widoczne. Weganka z pięcioletnim stażem.
- Szymon Żugaj - aktywista, działacz na rzecz praw zwierząt i praw człowieka, koordynator European Vegan Summit w Green REV Institute.
- Dorota Danowska - wrocławianka, absolwentka Wydziału Filozoficzno - Historycznego Uniwersytetu Wrocławskiego, praca magisterska pt. "Filozofia Praw Zwierząt" (1997r.). Od 43 lat wegetarianka z czego od ponad 15 lat weganka. Aktywistka, współzałożycielka Stowarzyszenia Otwarte Klatki. Prowadzi najstarszy w Polsce i jeden z najstarszych w Europie lokali wegańskich (wcześniej wegetariański) założony w 1987 "Bar wegański Vega", gdzie oprócz działalności gastronomicznej nacisk kładzie się na działalność edukacyjną z zakresu praw zwierząt, ekologii i odpowiedzialnej konsumpcji"
Katastrofa na talerzu to opowieść o naszych talerzach, które łączą w sobie katastrofę klimatyczną, zdrowotną, etyczną, społeczną.
Opowieść o zagrożeniach, ale także rozwiązaniach, nadziei i zmianie przedstawią:
- Prof. Piotr Skubała, członek Rady Eksperckiej REV, Klub Myśli Ekologicznej, który o reportażu napisał:
"Reportaż pt. Katastrofa na talerzu, przygotowany przez Green REV Institute w reżyserii Marcina Anaszewicza, dotyczy potrzeby radykalnej zmiany w podejściu do produkcji żywności, konieczności przejścia na dietę roślinną i zaprzestania, a przynajmniej radykalnego ograniczenia, przemysłowej hodowli zwierząt.
W reportażu występuje dziewięć osób, ich udział jest dobrze wyważony. Tak duża liczba osób sprawia, że otrzymujemy ciekawe informacje poruszające szeroką paletę zagadnień. (...) W wielu wypowiedziach odczuwamy duże emocje, które towarzyszą osobom je wypowiadającym.
Niewątpliwym walorem reportażu jest dobór osób występujących w materiale filmowym. W filmie wystąpili zarówno aktywiści Green REV Institute, żywo zainteresowani rzecznictwem dla klimatu i działań na rzecz transformacji systemu żywności, Posłanka do Europarlamentu, Posłanka na Sejm RP, radny samorządowy. Ponadto bohaterami reportażu są: reprezentantka ruchu Rodzice dla Klimatu, reprezentantka Fundacji Onkologicznej, prezes jednej z organizacji działającej na rzecz dzikiej przyrody, a także niżej podpisany, reprezentujący świat nauki. Uzyskujemy dzięki temu spojrzenie na problem potrzeby wdrożenia diety wegańskiej, zakończenia ery przemysłowej hodowli zwierząt z bardzo różnej perspektywy.
(...) Znajdujemy się na początku drogi prowadzącej do transformacji systemu produkcji żywności, nie brak jednak w materiale szeregu przykładów małych sukcesów wdrażanych przez poszczególne organizacje, czy osoby występujące w reportażu. Dowiadujemy się o przygotowanych, czekających na realizację przepisach prawnych, wdrażających dietę roślinną, ograniczających cierpienie zwierząt w hodowli. W reportażu w poszczególnych wypowiedziach pojawiają się jeszcze inne wątki dotyczące debaty o potrzebie budowania świata w szacunku dla człowieka, zwierząt i klimatu."
- Marzena Wichniarz, aktywistka i działaczka Rodziców dla Klimatu, mama, zmieniaczka świata i budownicza działań dla przyszłości.
- Anna Żuchniewicz, ekspertka onkologicznej Fundacji Rakiety, promotorka diety roślinnej.
- Szymon Żugaj, aktywista LGBTQ+, weganin, aktywista REV.
- Roman Głodowski, bobrowniczy, Stowarzyszenie Nasz Bóbr, obrońca bioróżnorodności. Posłanka na Sejm X kadencji.
- Dorota Łoboda, była radna Miasta Stołecznego Warszawy.
- Filip Pelc, radny Dzielnicy Białołęka, walczący o dostęp do wegańskiej żywności w placówkach oświatowych.
- Morgan Janowicz, koordynatorka ds. partnerstwa i członkini zarządu REV, studentka i ambasadorka European Climate Pact.