repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

16 gru / pt
17 gru / so
18 gru / nd
19 gru / pn
20 gru / wt
21 gru / śr
22 gru / cz
plakat

Avatar: Istota wody

Avatar: The Way of Water

reż. James Cameron

czas: 192’
produkcja: USA 2022
obsada: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang
język: angielski

gatunek: sci-fi

Pandorę znów napada wroga korporacja w poszukiwaniu cennych minerałów. Jack i Neytiri wraz z rodziną zmuszeni są opuścić wioskę i szukać pomocy u innych plemion zamieszkujących planetę.

James Cameron

James Cameron urodził się 16 sierpnia 1954 roku w Kapuskasing (Ontario, Kanada). Do Stanów Zjednoczonych wyjechał w 1971 roku. Studiował fizykę na Uniwersytecie w Kalifornii, ale po zakończeniu studiów prowadził ciężarówkę podtrzymując swoje ambicje do bycia scenarzystą. Jego pierwszą poważną pracą było stanowisko dyrektora artystycznego, projektanta makiet i kierownika procesu projekcji w Battle Beyond the Stars (1980) Rogera Cormana. W następnym roku zadebiutował jako reżyser filmem Piranha Part Two: The Spawning (1981). W 1984 roku napisał i wyreżyserował Terminatora (1984). Po nim przyszły kolejne sukcesy, mi.in. Obcy - decydujące starcie (1986) i Terminator 2: Dzień sądu. W 1997 roku Cameron wyreżyserował Titanica, który otrzymał 11 Oscarów.

Wybrana filmografia:

1981 Piranha Part Two: The Spawning

1984 Terminator / The Terminator

1986 Obcy - decydujące starcie / Aliens

1989 Otchłań / The Abyss

1991 Terminator 2: Dzień sądu / Terminator 2: Judgment Day

1994 Prawdziwe kłamstwa / True Lies

1997 Titanic

2003 Głosy z głębin 3D / Ghosts of the Abyss (dok. / doc.)

2005 Obcy z głębin / Aliens of the Deep (dok. / doc.)

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!