repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

31 mar / śr

Weiser

reż. Wojciech Marczewski

czas: 96’
produkcja: Polska 2000
obsada: Marek Kondrat, Krystyna Janda, Juliane Köhler, Teresa Marczewska, Zbigniew Zamachowski

Weiser jest filmem o tajemnicy i próbie dotarcia do prawdy. O tajemnicy życia i świata. Jest również filmem o naszej pamięci i jej ułomności. O tajemnicy dzieciństwa, które jest najbardziej magicznym, ale jednocześnie najbardziej bolesnym okresem życia, pełnym prawdziwych fascynacji i zauroczeń. Realność codziennego dnia miesza się z mistyką, ze wspomnieniem, nie zawsze być może zgodnym z prawdą. Bo jak po latach określić co jest, lub co było prawdą, a co jedynie grą naszej umęczonej wyobraźni? Czy obsesyjnie powracający obraz dramatycznego wydarzenia, które miało miejsce trzydzieści lat temu, i którego nie sposób wymazać z pamięci, istniał naprawdę, czy to tylko chora nasza wyobraźnia? Akcja filmu rozgrywa się w dwu, symultanicznie prowadzonych planach czasowych - w dalekiej przeszłości lat sześćdziesiątych i współcześnie. Weiser to film robiony z perspektywy końca lat dziewięćdziesiątych, końca stulecia. Z perspektywy lęków i pytań z jakimi wchodzimy w nowe tysiąclecie.

Wojciech Marczewski

Rocznik 1944. Od wczesnych lat interesował się malarstwem i literaturą. Obie te pasje pozwoliło mu pogodzić kino. Studiował reżyserię na PWSFTviT w Łodzi, ale porzucił ją na rzecz historii i filozofii na Uniwersytecie Łódzkim. Potem jednak wrócił na macierzysty kierunek. Zadebiutował świetnie przyjętymi Zmorami. W 2011 roku został odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Wybrana filmografia

1978 Zmory / Nightmares

1979 Klucznik / Housemaster (TV)

1981 Dreszcze / Shivers

1990 Ucieczka z kina „Wolność” / Escape from the Liberty Cinema

1997 Czas zdrady (TV)

2000 Weiser

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!