repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

30 wrz / śr

Koń turyński

A Torinói ló

reż. Béla Tarr

czas: 149’
produkcja: Węgry 2011
obsada: Erika Bók, János Derzsi, Mihály Kormos, koń Ricsi

Koń turyński Beli Tarra to historia o końcu pewnego świata. Powolna, ascetyczna opowieść o ostatnim schronieniu - domu - i dwójce jego mieszkańców, którzy opierają się próbującym wtargnąć do wnętrza siłom natury. To wreszcie rozprawa o dekonstrukcji jakiejś rzeczywistości, której symbolem staje się zamieszkujący gospodarstwo koń. Gdy pewnego dnia odmawia on dalszej pracy, ostatecznie zdemontowany zostaje dotychczasowy porządek.

W Ziemi jałowej T.S. Eliota kody kultury epoki sprzed apokalipsy Wielkiej Wojny rozsypują się i splatają w nową poharataną nie do poznania całość. W dziele Tarra obserwujemy próbę dotarcia do pierwotnych znaczeń - w obliczu katastrofy, którą niespiesznie się wydarza.

opis Michał Bieniek - dyrektor Przeglądu Sztuki SURVIVAL

projekcja odbywa się w ramach projektu "V4 Culture for Climate - social scene of the 18th edition of the SURVIVAL Art Review", który jest współfinansowany przez rządy Czech, Węgier, Polski i Słowacji w ramach Grantów Wyszehradzkich Międzynarodowego Funduszu Wyszehradzkiego. Misją funduszu jest promowanie pomysłów na zrównoważoną współpracę regionalną w Europie Środkowej.

Béla Tarr

Węgierski filmowiec urodzony w 1955 roku. Zaczął kręcić amatorskie filmy w wieku 16 lat. Jego debiut, Ognisko zapalne, to socrealistyczny obraz inspirowany filmami Johna Cassavetesa. W drugiej połowie lat 80. Tarr przeszedł od surowych zbliżeń do bardziej abstrakcyjnych obrazów. Reżyser odszedł od ponurego realizmu i przyjął bardziej metafizyczne spojrzenie. Nad swoim arcydziełem – Szatańskim tangiem – pracował ponad siedem lat. Film miał premierę w 1994 roku i zdobył uznanie na całym świecie.

Wybrana filmografia

1979 Ognisko zapalne / Családi tüzfészek / Family Nest

1982 Ludzie z prefabrykatów / Panelkapcsolat / The Prefab People

1988 Potępiony / Kárhozat / Damnation

1994 Szatańskie tango / Sátántangó / Satan’s Tango

2000 Harmonie Wercmeistera / Werckmeister harmóniák / Werckmeister Harmonies

2007 Człowiek z Londynu / A Londoni férfi / The Man from London

2011 Koń turyński / A torinói ló / The Turin Horse

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!