repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

9 kwi / cz

Głowa do wycierania

Eraserhead

reż. David Lynch

czas: 89’
produkcja: USA 1977
obsada: Jack Nance, Laurel Near, Charlotte Stewart, Allen Joseph, Jeanne Bates

Debiutancki film Davida Lyncha, który w typowy dla niego sposób łączy artystyczne wyrafinowanie ze skłonnością do absurdu i kampowej przesady. Uznawana dziś za żelazny klasyk amerykańskiego kina "Głowa…" w momencie premiery była prezentowana w ramach tak zwanych "seansów o północy", przeznaczonych dla filmów wyklętych, łamiących tabu i przekraczających granice dobrego smaku. Zastosowana przez Lyncha konwencja groteskowego horroru po dziś dzień doskonale sprawdza się jako narzędzie do opowiedzenia o męskim lęku przed odpowiedzialnością i dojrzewaniem.

David Lynch

Urodził się w 1946 roku w Missoula w stanie Montana. Studiował malarstwo w Filadelfii, po czym przeniósł się do Los Angeles. Swój pełnometrażowy debiut, Głowę do wycierania, zrealizował z pomocą Centrum Wyższej Szkoły Filmowej American Film Institute. Lynch należy do najbardziej oryginalnych i wpływowych twórców światowego kina, a jego rozpoznawalna mieszanka surrealizmu, tropów gatunkowych i eksperymentalnej narracji znalazła uznanie w szerokich kręgach odbiorczych. Strona wizualna i audialna filmów Lyncha jest zawsze integralną częścią ich skomplikowanej struktury. Poza działalnością reżyserską Lynch uprawia malarstwo, fotografię, medytację i eksperymentuje z nowymi mediami. Trzykrotnie nominowany do Oscara. Za Dzikość serca (1990) otrzymał Złotą Palmę na festiwalu w Cannes.

Wybrana filmografia

1968 Alphabet (short)

1976 Głowa do wycierania / Eraserhead

1986 Blue Velvet

1990 Dzikość serca / Wild at Heart

1997 Zagubiona autostrada / Lost Highway

2001 Mulholland Drive / Mulholland Dr.

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!