repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

4 sie / wt
plakat

Mroczny rycerz powstaje

The Dark Knight Rises

reż. Christopher Nolan

czas: 165’
produkcja: USA, Wielka Brytania 2012
obsada: Christian Bale, Gary Oldman, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, Anne Hathaway, Marion Cotillard, Michael Caine

Efektowne domknięcie Batmanowskiej trylogii Christophera Nolana.  Mroczny rycerz powstaje to jednocześnie pełne werwy kino akcji i melancholijne pożegnanie z bohaterami cyklu. Reżyser nie byłby sobą, gdyby w kostiumie superbohaterskiej opowieści nie przemycił również przesyconej goryczą refleksji o otaczającym świecie. Bane (Tom Hardy) - główny przeciwnik Batmana - zostaje przedstawiony jako populista, który wykorzystuje słuszny gniew mas do realizacji własnych, cynicznych celów. Nic dziwnego, że, oglądany niemal dekadę po premierze,  Mroczny rycerz powstaje nie wydaje się już przestrogą, lecz ponurym proroctwem, które spełniło się na naszych oczach.

Christopher Nolan

Urodził się w Londynie w 1970 r. W wieku siedmiu lat dostał od ojca kamerę 8 mm, a na studiach (literatura angielska) zamienił sprzęt na szesnastkę. Jego autorski debiut Following, w którym opowiadał o zdradzie w formule kina noir, wywołał spory rozgłos, jednak to Memento zapewniło mu status twórcy kultowego. Z czasem coraz bardziej zbliżył się do Hollywood - w 2001 r. nakręcił Bezsenność (Insomnia) z Alem Pacino i Robinem Williamsem, a następnie dwa wysokobudżetowe prequele Batmana. W międzyczasie powrócił do ulubionych tematów - iluzji, percepcji, relatywizmu, walki dobra i zła - w Prestiżu (The Prestige). W warstwie formalnej jego filmy wyróżniają się achronologią, wykorzystaniem złudzeń percepcyjnych oraz archaizującą stylizacją.

Filmografia:

1997 Doodlebug (kr.m / short)

1998 Following

1998 Memento

2001 Bezsenność / Insomnia

2005 Batman: początek / Batman Begins

2006 Prestiż / The Prestige

2008 Mroczny rycerz / The Dark Knight

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!