repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 29 sierpnia 2019.

Gdzie jesteś, Bernadette?

Where’d You Go, Bernadette

reż. Richard Linklater

czas: 130’
produkcja: USA 2019
obsada: Cate Blanchett, Kristen Wiig, Judy Greer, Laurence Fishburne

Nowy film Richarda Linklatera, jednego z najczulszych obserwatorów codzienności, twórcy "Boyhood" oraz trylogii "Przed wschodem słońca", "Przed zachodem słońca" i "Przed północą". "Gdzie jesteś, Bernadette?" to ekranizacja bestsellerowej książki autorstwa Mari Semple, opisującej historię zagadkowego zaginięcia Bernadette Fox (zjawiskowa Cate Blanchett), zamożnej kobiety, która teoretycznie zdobyła w życiu wszystko. Jej zniknięcie uruchamia lawinę słodko-gorzkich zdarzeń, które odmienią świat jej najbliższych.

Richard Linklater

Urodzony w Houston w Teksasie. Wszechstronny reżyser i scenarzysta, jeden z najważniejszych twórców współczesnego amerykańskiego kina niezależnego. Uznanie i popularność przyniósł mu Slacker z 1991 roku - dryfujący od postaci do postaci portret znudzonej młodzieży. Zainteresowanie Linklatera skutkami upływającego czasu najlepiej oddają jego rozciągnięte na kilkanaście lat przedsięwzięcia: trylogia zaczynająca się od Przed wschodem słońca oraz Boyhood, którego bohaterowie dorastają wraz z odgrywającymi ich role aktorami. Choć Linklaterowi przyczepia się czasem łatkę prostodusznego humanisty, jest on jednym z najciekawszych eksperymentatorów amerykańskiego kina, łączącym wyrafinowane koncepty narracyjne z klarownością i prostotą opowieści.

Wybrana filmografia

1988 It's Impossible to Learn to Plow by Reading Books

1991 Slacker

1993 Uczniowska balanga / Dazed and Confused

1995 Przed wschodem słońca / Before Sunrise

2001 Życie świadome / Waking Life

2004 Przed zachodem słońca / Before Sunset

2006 Fast Food Nation

2008 Ja i Orson Welles / Me and Orson Welles

2011 Bernie

2013 Przed północą / Before Midnight

2014 Boyhood

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!