repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 26 kwietnia 2018.

Wyspa psów

reż. Wes Anderson

czas: 101’
produkcja: Niemcy, USA 2018
polski dystrybutor: Imperial Cinepix

Animowany film Wesa Andersona, twórcy „Grand Budapest Hotel”, nagrodzony Srebrnym Niedźwiedziem dla najlepszego reżysera na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Berlinie 2018. Opowieść o dwunastoletnim japońskim chłopcu imieniem Atari, którego wychowuje skorumpowany burmistrz wielkiego miasta Megasaki. Gdy na mocy specjalnego dekretu wszystkie psy domowe wygnane zostają na ogromne wysypisko odpadów, Atari wykradzionym przez siebie niezwykłym samolotem turbośmigłowym na Wyspę śmieci, by odnaleźć swego ukochanego psa. Na miejscu gromadzi wokół siebie grupę czworonożnych przyjaciół i wraz z nimi wyrusza na wielką wyprawę, która zadecyduje o losach i przyszłości całej Prefektury.  

Wes Anderson

Urodzony w 1969 roku w Houston w Teksasie. Jeden z najbardziej oryginalnych twórców komedii ostatniego ćwierćwiecza. Na studiach w Teksasie poznał Owena Wilsona, z którym postanowili zająć się filmem. Napisali razem scenariusz do komedii, której kilka pierwszych scen nakręcili i przesłali na festiwal w Sundance jako krótki metraż. Film obejrzał znany producent i reżyser James L. Brooks i postanowił pomóc nieznanym twórcom. Pod jego skrzydłami nakręcili Bottle Rocket, za który Anderson zdobył nagrodę MTV Movie Award. Ich drugi film, Rushmore, stał się sensacją dzięki świetnej roli Billa Murraya i debiutowi aktorskiemu Jasona Schwartzmana. Trzeci film napisany wspólnie z Owenem Wilsonem, Genialny klan, to ich największy dotychczasowy sukces komercyjny i artystyczny. Fantastyczny pan Lis to pierwsza animacja w dorobku reżysera.

Wybrana filmografia

1998 Rushmore

2001 Genialny klan / The Royal Tenenbaums

2004 Podwodne życie ze Stevem Zissou / The Life Aquatic with Steve Zissou

2007 Pociąg do Darjeeling / The Darjeeling Limited

2009 Fantastyczny pan Lis / The Fantastic Mr. Fox (anim.)

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!