repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 1 marca 2018.

Życie rodzinne

reż. Krzysztof Zanussi

czas: 88’
produkcja: Polska 1971
obsada: Daniel Olbrychski, Jan Kreczmar, Halina Mikołajska, Maja Komorowska, Jan Nowicki

Młody inżynier Wit (Daniel Olbrychski) otrzymuje telegram o chorobie ojca i powraca do starej rodzinnej willi, gdzie czeka na niego od lat niewidziana familia. Dekadencka to gromada: niestroniący od kieliszka ojciec, zdziwaczała ciotka czy neurotyczna siostra Bella - w tej roli wspaniała Maja Komorowska, o której reżyser powiedział, że wiedziała o Belli więcej niż on sam. Osobliwemu spotkaniu po latach przygląda się kolega Wita (Jan Nowicki), który wplątany zostanie w rodzinne gierki... Życie rodzinne to psychodrama o próbie ucieczki od korzeni oraz determinizmie genów, który trudno przezwyciężyć. Jeden z najlepszych filmów Krzysztofa Zanussiego pokazany zostanie w zrekonstruowanej cyfrowo wersji.

Krzysztof Zanussi

Krzysztof Zanussi urodził się w 1939 r. w Warszawie. Studiował fizykę i filozofię na Uniwersytecie Warszawskim oraz reżyserię w szkole filmowej w Łodzi. Karierę reżyserską rozpoczął w 1966 r. Od tego momentu pracował dla kina, telewizji oraz teatru. W jego filmografii znajduje się wiele uznanych dzieł, m.in.: Struktura kryształu, Iluminacja, Barwy ochronne, Kontrakt, Paradygmat, Rok spokojnego słońca czy Cwał.

Wybrana filmografia:

1969 Struktura kryształtu/ The Structure of Crystal

1972 Iluminacja/ Illumination

1976 Barwy ochronne/ Camouflage

1978 Spirala/ Spiral

1985 Paradygmat, czyli potęga zła/ Paradigma

1984 Rok spokojnego słońca/ The Year of the Quiet Sun

1992 Dotknięcie ręki/ The Silent Touch

1995 Cwał/ In Full Gallop

2000 Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową/ Life As the Fatal Sexually Transmitted Disease

2007 Czarne słońce/ Il sole nero/ Black Sun

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!