repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 7 stycznia 2016.

Jańcio Wodnik

reż. Jan Jakub Kolski

czas: 101’
produkcja: Polska 1994
obsada: Franciszek Pieczka, Grażyna Błęcka-Kolska, Bogusław Linda

Ballada, w której magia miesza się z realizmem. Jańcio (wielka rola Franciszka Pieczki) to poczciwy wiejski filozof, kochający życie oraz swoją młodą żonę Weronkę. Mieszka w małej wiosce, na którą wędrowny dziad rzucił klątwę. Pewnego dnia Jańcio odkrywa, że został obdarzony mocą czynienia cudów. Zostawia swoją ciężarną żonę i rusza w świat, by uzdrawiać ludzi. Niedługo później zmienia się nie do poznania. Jeden z najważniejszych i najbardziej oryginalnych polskich filmów z lat 90.

Jan Jakub Kolski

Jan Jakub Kolski

Urodzony w 1956 r., drogę do reżyserii filmowej odbył przez pracę w regionalnej telewizji i studia operatorskie w Łodzi. Twórca wielu filmów oświatowych, dokumentalnych i reportaży, w kinie fabularnym debiutował w 1990 r. filmem Pogrzeb kartofla. Za filmy realizowane konsekwentnym, autorskim stylem, nazywanym od nazwiska reżysera kolskim, zdobył szereg nagród, m.in. w Gdyni, Łagowie, Moskwie.

Wybrana filmografia:

1990 Pogrzeb kartofla / Burial of a Potato

1993 Jańcio Wodnik / Johnnie Waterman

1999 Historia kina w Popielawach / History of Cinema in Popielawy

2006 Jasminum

2009 Afonia i pszczoły / Happy Aphonya

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!