repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 27 lipca 2017.

Aquarius

reż. Kleber Mendonça Filho

czas: 142’
produkcja: Brazylia 2016
obsada: Sonia Braga, Maeve Jinkings, Fernando Teixeira
nagrody: Biarritz International Festival of Latin American Cinema 2016 - najlepsza oktorka, specjalna nagroda jury; Havana Film Festival 2016 - nagroda FIPRESCI; Lima Latin American Film Festival 2016 - najlepsza oktorka, specjalna nagroda jury; Mar del Plata Film Festival 2016 - Nagroda Publiczności, najlepsza aktorka; Premios Fénix 2016 - najlepsza aktorka; Sydney Film Festival 2016 - najlepszy film
polski dystrybutor: Aurora Films

Rewelacja festiwali filmowych na całym świecie, a także festiwalu w Cannes w 2016 roku. Clara (Sonia Braga), 65-letnia wdowa i emerytowana krytyczka muzyczna, przyszła na świat w tradycyjnej rodzinie w nadmorskim mieście Recife w północno-wschodniej Brazylii. Kobieta jest ostatnią rezydentką Aquariusa, oryginalnego dwupiętrowego budynku zbudowanego w latach 40. z przeznaczeniem dla kasy wyższej. Wszystkie sąsiedzkie mieszkania zostały nabyte przez spółkę, która ma inne plany co do działki. Clara nie zamierza się jednak wyprowadzać, w związku z czym wikła się w zimną wojnę z deweloperem. Napięcie spowodowane konfliktem burzy spokój bohaterki, ale także wytrąca ją z codziennej rutyny i wprawia w zadumę nad przeszłością i przyszłością.

Kleber Mendonça Filho

Urodzony w 1968 roku w Recife (północno-wschodnia część Brazylii), do dziś związany z tym miejscem. Rozpoczynał od krytyki filmowej, programował też eksperymentalne kino w Recife. Po raz pierwszy sam stanął za kamerą w latach 90. Od tego czasu zrealizował wiele filmów krótkometrażowych licznie nagradzanych na festiwalach w Brazylii i za granicą. Sąsiedzkie dźwięki, debiut fabularny reżysera, miał swoją światową premierę na tegorocznym festiwalu w Rotterdamie.

Wybrana filmografia

1997 Enjaulado / Caged In (short)

2003 A menina do algodao / The Little Cotton Girl (short)

2004 Vinil verde / Green Vinyl (short)

2005 Eletrodoméstica (short)

2008 Crítico (doc.)

2012 Sąsiedzkie dźwięki / O som ao redor / Neighbouring Sounds

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!