repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 13 września 2016.

plakat

Riff-Raff

Euopejskie Nagrody Filmowe: Riff-Raff / Europejskie Nagrody Filmowe: Riff-Raff

reż. Ken Loach

czas: 95’
produkcja: Wielka Brytania 1990
obsada: Robert Carlyle, Emer McCourt, Jim R. Coleman, George Moss, Ricky Tomlinson
nagrody: MFF w Cannes 1991 – Nagroda FIPRESCI; Europejskie Nagrody Filmowe 1991 – najlepszy film
scenariusz: Bill Jesse
zdjęcia: Barry Ackroyd
montaż: Jonathan Morris
muzyka: Stewart Copeland
producent: Sally Hibbin
produkcja: Parallax Pictures, Channel Four Films
język: angielski

Mająca dokumentalny rys opowieść o brytyjskim marginesie społecznym. O obywatelach drugiej lub nawet czwartej kategorii, którzy funkcjonują gdzieś poza głównym nurtem życia, w alternatywnej, szaro-szarej rzeczywistości. Protagonistą jest tutaj niejaki Stevie, były skazaniec próbujący zacząć wszystko od nowa. Na zmianę poznajemy jego zawodowe i osobiste perypetie. Stevie haruje na budowie, gdzie nie dba się o komfort i bezpieczeństwo zatrudnionych, a po godzinach spędza czas ze swoją dziewczyną, aspirującą piosenkarką, aktualnie bezrobotną. Żaden z tych wątków nie zmierza w dobrą stronę. Film Kena Loacha byłby wyjątkowo przykry, gdyby nie nałożony na niego plaster z poczucia humoru. Kolejne sytuacje odsłaniają absurdalny wymiar, a bohaterowie prawie bez przerwy przerzucają się żartami i ciętymi ripostami.

Piotr Mirski

Ken Loach

Jeden z najbardziej znanych brytyjskich reżyserów. Urodził się w 1936 roku. Jego droga ku kinu wiodła przez teatr i telewizję. Zadebiutował w 1967 roku filmem Czekając na życie. Szczególną sławę zyskał w latach 90., kiedy to nakręcił tak świetnie przyjęte utwory jak Tajna placówkaRiff-RaffWiatr w oczy oraz Ziemia i wolność. W nowym wieku został dwukrotnym laureatem prestiżowej Złotej Palmy - za Wiatr buszujący w jęczmieniu i Ja, Daniel Blake. Jego specjalnością jest kino zaangażowane społecznie.

Wybrana filmografia

1990 Tajna placówka / Hidden Agenda

1991 Riff-Raff

1993 Wiatr w oczy / Raining Stones

1995 Ziemia i wolność / Land and Freedom

2006 Wiatr buszujący w jęczmieniu / The Wind That Shakes the Barley

2016 Ja, Daniel Blake / I, Daniel Blake

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!